Български инвеститори в дебата за конкурентноспособна минна индустрия в Европа

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Алекс Нестор, Паул Рюбиг и Лъчезар Цоцорков Международно сътрудничество за осигуряване на доставките на суровини и как може ефективното използване на ресурси да помогне за справяне с глобалните предизвикателства. Това бяха основните теми, насочени към създаване на устойчива и конкурентноспособна минна индустрия в Европа, на третата ежегодна годишна евроконференция за суровините, проведена в Брюксел.

В нея взеха участие над 200 делегати, пред които своите позиции изложиха 19 ключови говорители на Европарламента, представители на бизнеса и на неправителствени организации от зоната. В това число Българската минно-геоложка камара (БМГК), в лицето на председателя й Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на „Асарел Медет“, и нейния заместник-председател Алекс Нестор, представляващ канадския инвеститор в България „Дънди Прешъс Металс“.

На форума в Брюксел бе подчертано, че първият стълб на Европейската стратегия за суровините е свързан с необходимостта от повече добив в рамките на границите на Европейския съюз. Крайната цел на това е намаляване зависимостта от вноса в Европа, като се работи за премахване на технологичните и икономически бариери, които все още съществуват. Изтъкната бе също необходимостта от повече координация между държавите-членки по отношение на геоложките проучвания за увеличаване на базата от знания за минералните ресурси.

Беше споделен опит за прилагане на Инициативата за прозрачност на добивната индустрия и доброто управление, както и за консултациите на Европейската комисия относно показателите за ефективност по отношение на ресурсите и разработване на законодателни инициативи на основа добрите европейски практики в отрасъла.

По време на конференцията председателят и заместник-председателят на БМГК проведоха срещи с Янец Поточник – комисар по опазване на околната среда в Европейската комисия, Даниел Креспо – генерален директор „Предприятия и промишленост” в Европейската комисия, Матиа Пелегрини – ръководител отдел „Суровини, метали, минерали и горско стопанство” в Европейската комисия, Маркус Бейрер – генерален директор на „Бизнесюръп”, Петрос Сурмелис – ръководител отдел „Достъп до индустриални, енергийни и суровинни пазари” в Европейската комисия, както и с депутата от Европейския парламент Паул Рюбиг и с генералния директор на „Евромин” – Корина Хебестрайт.

На тези срещи представителите на БМГК информираха европейските институции за постиженията на отрасъла в прилагането на европейските стандарти в технологиите, екологията и безопасността на труда, както и за безпочвените спекулации на някои неправителствени организации срещу развитието на минната индустрия в България.

По време на разговорите бе отправена покана към екоекспертите за посещение в България и запознаване на място с добрите практики в отрасъла, като точното време ще бъде съгласувано допълнително.

 

Българската минно-геоложка камара е национално представителна неправителствена организация на бизнеса в областта на добива на подземни богатства и свързаните с това дейности в България, учредена през 1991 г.

Камарата е член на Българската стопанска камара (БСК), на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), на Европейската асоциация на минната промишленост, металните руди и промишлените материали (ЕВРОМИН) и на Европейската асоциация за въглища и лигнити (ЕВРОКОЛ). През 2011 година Камарата се присъедини към Глобалния договор на ООН и стана член на Българската мрежа на Глобалния договор.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.