Синдикатите слънчасаха

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Белчо ЦаневСиндикатите по-Луд-яха. Не че не си бяха луди и досега, но вече окончателно слънчасаха!

Та нормално ли е да плашиш и без това отчаяното общество с национална стачка и погром над фотоволтаичните централи?

В близките дни миньорите от въгледобива щели да излязат от забоите и да атакуват соларните паркове. Само така можели да запазят работните си места, които щели да оредеят след подготвяната промяната на модела за ценообразуване на електроенергията. Новата методика давала приоритет за изкупуване на тока от възобновяеми източници, което щяло да удари именно въгледобива, обяви КНСБ. Проблемите в енергетиката се прехвърляли към мините, което щяло да ги доведе до фалит, обясни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Я какъв модерен Нед Луд се пръкна от стария профсъюз! Вярно, цели 200 години са минали от социалното движение на британските занаятчии, текстилни работници и земеделци, които се опитвали да спрат индустриалната революция, като унищожавали машините – кой ти помни?!

Пък и да направи някой връзката – нали е по-важно синдикатът да покаже мускули пред медиите – стига са отразявали тези „интернет лумпени“ пред парламента и на Орлов мост!

Луд ли е наистина този съвременен Нед Луд или нас ни смята за толкова наивни и луди?

Защо вместо да се захване с наистина синдикална дейност – като защитата на правото на работниците на безопасни условия на труд, КНСБ се меси в неща, които не са му работа? Откога синдикатът се вживя в ролята на регулатор, който да определя цените на тока? Защо вместо да притисне всички собственици на мини да обезопасят незабавно забоите, Пламен Димитров и КНСБ се репчат на инвеститорите на фотоволтаични и други ВЕИ централи? Не съм чул още за нито един загинал под соларните панели и ветрогенераторните перки, но срутването в мина „Ораново“ рани всички ни!

Дали пък целта на Пламен Димитров и хората му от КНСБ не е просто да отвлече общественото внимание от тази голяма трагедия?

Че фотоволтаичните централи имат сериозен дял в поскъпването на електроенергията обясняваха десетки пъти. Но какво са виновни самите соларни панели, че нашият Нед Луд призовава да бъдат унищожени? Какво са виновни и собствениците им, инвестирали у нас милиарди, създали хиляди работни места и допринесли за преизпълнение на едно от изискванията на Еврокомисията?

Кой е виновен? – ще попитате тогава вие като големия руски философ Александър Херцен.

Виновните, уважаеми лудити от КНСБ, ги посочвахме многократно и ние в „Стандарт“, и цял куп енергийни експерти. И за да са още по-видни за обществото – посочи ги лично и самият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който чистосърдечно призна, че само в сегашния парламент

160 депутати са пряко свързани с централите за възнобновяема енергия. Това са 2/3 от народните представители, които пак според министър Стойнев, няма да допуснат промени в ценообразуването на тока, които да бъдат в ущърб на ВЕИ централите.

И е прав!

Защо тогава, вместо да изведе хилядите миньори пред парламента, КНСБ ги насочва към фотоволтаиците? Да не би да очаква техните собственици сами да променят Закона за енергетиката и методиката за ценообразуването на електроенергията на ДКЕВР?

Резултатът от синдикалните лудистки закани е исторически обусловен. Производството на ток от слънцето и вятъра няма да намалява. Напротив – ще се увеличава така, както се нараства в Германия, Швейцария и др. страни. Що се отнася до цената на тока – тя няма да падне с чупене на панелите, а само с натиск върху тези, които коват законите.

И с обществен контрол на тяхното спазване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.