АЕЦ КОЗЛОДУЙ – ТЕЖКА АВАРИЯ…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

АЕЦ КОЗЛОДУЙЗатаиха истината на 20 декември, когато аварийно спря 5-и реактор, укриват случилото се и на 25-ти в 19 часа

Става дума за две аварии в две различни съоръжения на V блок.

* Първата авария на 20.12., втората е на 25. 12. при опита за пуск.

* Първата е в турбогенератора, а втората – в паропрегревателя-сепаратор.

* Първата е в нерадиоактивната част, но явно мащабът й не е незначителен, както ни го представят, а е такъв, че е оказал сериозно влияние на работата на реактора, бил е подценен и съответно е задействала светкавично аварийната му защита.

* При втората ситуацията е същата, но този друг апарат е на границата между радиоактивната и нерадиоактивната част – между т.нар. 1 и 2 контур. И затова е много по-сериозна.Точно там е опасността за изпускане на радиация, понеже е възможно да става дума за пробив в 1 контур (така сочат източниците ми, но ми И трябва време да проверя надеждността на информацията им). Литературата и специализирани анализи сочат, че точно това съоръжения е относително ненадеждно и авариращо заради корозия и при руските, и при западните реактори, но при руските надеждността му е около 60-70% от западните (не съм русофоб, по други параметри на реакторите пък руснаците превъзхождат Запада). При голяма повреда ремонтът е продължителен по време и много скъп – достига дори стойности от 50 млн. долара. Освен това тежък проблем е дезактивацията на евентуалното радиоактивно замърсяване.

На 20 декември в профила си във фейсбук съобщих за аварията в пети блок. Официалните институции се тутаха над 6 часа и ако не бях почнал да проучвам случилото се, надали щяха да оповестят информацията, макар и със закъснение и след като изчакаха началото на новините по националните телевизии.

Какво се случи тогава според краткия рапорт на Агенцията за ядрено регулиране:

 


 

Наименование на събитието: Изключване на 5 блок от електроенергийната система

Кратко описание:

На 20.12.2013 г. пети блок работи на мощност 100% от номиналната. В 16:08 ч. е установено понижаване на налягането на водорода в генератора на блока. Започнато е понижаване на мощността на реактора за изключване на генератора с цел установяване на мястото на изтичането.

В процеса на понижаване на мощността в 16:22 ч. операторът на реактора въвежда грешен праг на задействане на аварийната защита, вследствие на което реакторът е заглушен непланово. Изпълнени са всички действия за поддържане на реактора в подкритично състояние.

В 17:25 ч. е локализирано дефектирало уплътнение на фланец от дренажна линия (с диаметър 20 mm) на охлаждащата система на генератора. Уплътнението е подменено и са започнати дейности за възстановяване на мощността на блока.

Спазени са необходимите технически и организационни мерки за осигуряване на пожарната безопасност.

Назначена е комисия за анализ на възникналото събитие.

Няма нарушаване на пределите и условията за експлоатация.

Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0

* Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.

 


 

Накратко: опасност е имало и затова е сработила аварийната защита, и чрез нея реакторът е бил заглушен (такава е терминологията) светкавично – за около десетина секунди. Обяснението с въведената команда на оператора е невярно – аварийната защита е автоматизирана.

След ден неуспешни опити за пускане на реактора от енергетиката най-сетне официално обещаха да го пуснат за Коледа. Вчера в 19 часа беше направен поредният решителен опит. Този път дефектира сериозно сепаратор паропрегревател (СПП – 1000). Това съоръжение тежи стотици тонове и е с размери 14 на 4 метра.

Резултатът: пусковите операции на блока се отлагат за НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ до отстраняване на проблема.

Засега не е ясно дали пробивът е между радиоактивния първи контур и безопасния втори контур.

Т.е. дали Е ИМАЛО ИЛИ НЕ РАДИОАКТИВНО ЗАМЪРСЯВАНЕ?

Според специализирания мониторинг на Европейската комисия гама фонът е нормален (данните се взимат от български източници)

http://eurdepweb.jrc.ec.europa.eu/EurdepMap/Default.aspx

Нормални са средните стойности на бюлетина за радиационна обстановка на Агенцията по околна среда. http://www.ncrrp.org/gamma/gamma-graph.html

НО ЕДНО „НО“

Но първо това са средни стойности, и второ – непредставителни. Например данните На Националния център по радиобиология са от един-единствен пункт в София, а не за десетките в цялата страна. Освен това Агенцията по околна среда имат освен публично измерване и „дискретно“, цитирам: „радиационен гама-фон – мощност на еквивалентната доза в [mSv/h] чрез дискретни измервания с преносими радиометри в мониторингови пунктове от Мрежата за радиологичен мониторинг на околната среда – вътрешноведомствена методика ВВЛМ 2101/2010“

И още „но“. Най-меродавните и официални източници мълчат.

1. Автоматизираната система „Катрин“ за радиационен мониторинг в реално време не дава данни. Последните са от 11:00 ч. на 21.12.2013 г.

http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background/katrin

и повече не са актуализирани

2. Данните за гама-фона на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика са още по-стари – последните са преди аварията в V блок.

http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background/inrne

Мониторинга на ЕК сочи леко повишаване на гама фона, отчетен от румънските станции и немалко по размер замърсяване (поне според мен) с бета частици, като най-високи стойности се отчитат до р. Дунав и при Козлодуй.

Засега е ясно, че техническата авария е сериозна. Може би е неясно или спорно, че радиационната опасност е пренебрежимо ниска. Но горните редове подсказват как „работи“ и ни пази здравето родната администрация и доколко може да се разчита на нея, след като мълчи като риба какво се случва и какво не се случва.

И още няколко бележки. Заради спрения V блок системата се балансира с с внос (Румъния) и ВЕЦ, но иначе износът върви с пълна пара. Ако така продължава, можем да останем без вода през лятото на фона на прогнозираната суха зима. Икономията на цената на тока беше постигната за сметка и на намаляване на размера на студения резерв (блокове в ТЕЦ в готовност). Ето за този популизъм стана дума в поста ми от 20 декември. Другият източник за „евтинийката“ на тока е ограничението на обема и стойностите на плановите ремонти при продължаваща невероятна корупция в енергийния сектор. И т.н., и т.н. И един отзив от инженер от самата АЕЦ „Козлодуй“ (след поредната, шеста поред авария в течение само на половин година):

„Както сте я подкарали ще направите някой голяма беля в АЕЦ-а, това вече е ясно. Крадливост, комисионерство в съчетание с огромна наглост води до плачевните резултати, които са видни. Написаното е истина за съжаление и трябва да се съобразите, че не сме 1984 г. и това не е електронното издание на вестник \“Работническо дело\“. И мен ме е яд, че напразно бях на работа на Коледа, но….“

 

 

Тревогата около V блок засега приключи:

Тази нощ ремонтът приключи – аварията, макар и неприятна и вдъхваща опасения, за късмет не беше засегнала ключови части на агрегата. Около полунощ реакторът беше включен в паралел на енергийната система. Заработиха и някои сайтове с информация за радиационната обстановка – появиха се данни на тях (вкл. и от ключовият на вр. Мусала). Но ситуацията показа няколко неща:

1. държавните институции действат неадекватно, бързат пропагандистки и със социалистически рефлекс да успокоят общественото мнение и веднага да обещават, въпреки че няма никаква яснота (още на 21.12. да заработи V блок, след неуспеха – в навечерието на Коледа, което също не стана) и съответно се провалят.

2. при инциденти около АЕЦ-а всякаква официална и достоверна информация изчезва яко дим. Ведомствата или спират информацията или „оповестяват“ вече неактуална и с остаряла датировка (например за гама-фона). В такъв случай журналистите могат да обяснят само какво в общи линии и кога е станало, да посочват опасностите, но специалистите трябва да разяснят точно ситуацията.

3. при пуска на V блок тази нощ електроенергийният оператор (ЕСО) за „всеки случай“ покри данните за брутния товар и работата на ЕЕС в реално време. Ясно е, че е по заповед „отгоре“. Т.е. отново се връщаме на т.1

4. толкова аварии за толкова малко месеци изискват неотложно още веднъж да се прегледат всички процедури в АЕЦ-а, качеството на резервните части и ремонтните работи и търсенето на икономия от тях, която не бива да е за сметка на сигурността. Вероятно трябва да се види и отговорността в ръководството, сред което е недопустимо да има и калинки, и чисто политически назначения.

 

 

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.