Повишават се минималните размери на адвокатските възнаграждения

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Николай ХаджигеновДнес, случайно попаднахме на горната добра новина.
Получихме и потвърждение по телефона от Висшия адвокатски съвет, че Наредбата е приета и дадена за обнародване в Държавен вестник.
Първосигналната реакция е винаги „олеле“ без каквато и да е мисъл в нея и само негативни реакции от типа как ще се нагушат адвокатите и прочие.

За това, ни се ще да обясним накратко, поради що това е добра новина.
Веднага обясняваме.
Понастоящем, адвокатските възнаграждения са регулирани от Наредба на Висшия адвокатски съвет, с която наредба са определени минимуми, под които не може да се слиза. Въпросната наредба не е актуализирана в цялост сигурно откакто е създадена през 2004 г., а това е голям проблем и то не толкова за адвокатите, т.к. така или иначе никой не работи за по 20лв. или както е оценена защитата по делата за убийства на 500лв.
Проблемът е другаде и той касае защитата на правата на клиентите, т.к. е ясно, че никой не работи за минималните хонорари.
Когато се претендират разноски по делата, които в по-голямата си част са образувани, именно от адвокатските хонорари, които по делата с особена сложност, като граждански и търговски често са десетки хиляди левове за период от няколко години или когато подсъдимия е оправдан и се води дело по закона за отговорността на държавата, платените хонорари за защита са именно част от реално претърпените вреди, страните съвсем формално правят възражение за прекомерност на адвокатските хонорари, съобразно наредбата.
Дори не са нужни мотиви.
Формално възражение, след което в 99.999999% от случаите съдът ги редуцира до нещо си, което в идеалния случай е наполовина от реално платените суми.
На практика, това е бариера срещу възможността гражданите да търсят съдебна закрила на правата си и отказ от правосъдие, доколкото именно размера на разноските, включително адвокатския хонорар у нас е проблем.
Пример по реално и съвсем пресен случай.
Търговско дело срещу банка за неправомерно източени суми от кредитна карта на клиент на банката.
Реалната щета е 800лв.
Естествено, банката отказва да плати и чака да я съдят. Точно заради разноските, делата от този сорт срещу банките са изключение. Дори нямат процентно изражение, въпреки че този тип дела се печелят в 99% от случаите.
О’к, печелите делото на две инстанции, вадите изпълнителен лист и си събирате парите. Проблемът обаче се състои в това, че за да съберете 800лв. главница, клиентът е похарчил повече от 2000лв. с ДДС за адвокатски хонорари, покани, експертизи и държавни такси.
Естествено, най-голяма е сумата за адвокатския хонорар с ДДС. Другите суми се присъждат без проблем, но те рядко надхвърлят 300-500лева. В крайна сметка, съдът присъжда ½ от реално заплатения хонорар от 1 200 лева с ДДС, поради прекомерност за дело гледано на две инстанции средно по една година на инстанция?
Т.е. половината разноски си остават за ваша сметка, независимо от всичко, което е неправилно и една от основните причини, хората да не търсят правата си по съдебен ред!
Та, така.
Това е идеята на актуализацията на цените в Наредба №1 за определяне минималните размери на адвокатските възнаграждения, а именно защита правата на клиентите, което от край време е основната, а доста често и единствената задача на адвокатите.

 

Николай Хаджигенов: http://hadjigenov.com

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.