За Бога братя, не си теглете депозитите!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Владимир КаролевУмолявам:
1. Хората да запазят спокойствие и да не се поддават на атаки и слухове, създавани от неосведомени и/или некомпетентни и/или злонамерени хора. Да не правят лошо на себе си (губейки си лихвите) и останалите като теглят безсмислено депозити

2. Хората да не вярват на никого, освен на фактите и числата, а те са, че банковата ни система е стабилна (въпреки присъщата слабост на банкирането с частичен резерв и централна банка; дебатът за тази слабост е нужен, но целта е голяма и в дългосрочен план). Ликвидността в банковата система на Бълагрия е по-висока от тази в почти всички страни в Европа.
3. Всички политици, били те в опозиция или на власт, да спрат да говорят за банкови и държавни фалити и да поемат поне минимална отговорност за стабилността на тази държава и спокойствието на това общество. Не съществуват никакви обективни фактори, които да създават опасност за банковата или фискалната ни стабилност.
4. Всички лидери на мнение, били те политици, журналисти, редактори и т.н., да не се поддават на инсценировки и пропагандни сценарии, отвличащи ни вниманието от истинските критични проблеми в секторите здравеопазване, пенсионно осигуряване и енергетика.
5. Всички мои приятели, журналисти и редактори, които желаят да чуят моето мнение, да изгледат и споделят видеото.

 

 

Boyan NikolaevСамо в България по средата на работния ден се четат жълти вестници и хората се разхождат из целия град, щото някой казал, че някаква банка фалира. После що ни били ниски заплатите

 

Nikola FilipovМного се надявам за първи път в българска история ДАНС и прокуратурата да си свършат работата и разберат, кой стои зад масовата паника за пускане на слухове за фалит на банки. Зад масовата психоза седят единствено слухове без каквото и да било финансово покритие. Не се поддавайте!

 

Напълно съм съгласен с горните два коментара на Боян и Никола.

 

В резултат на напълно безотговорни и некомпетентни публични изяви през последните дни на политици (например Антон Кутев и Цветан Цветанов), някои блогъри и журналисти, както и всякакви „разбирачи на финансовия сектор“ по социалните мрежи и интернет форуми се създава психоза, че държавата и банковата ни система са пред фалит. И двете твърдения са неверни и който ги твърди или е некомпетентен по темите или лъже най-нагло.

 

На 26-ти юни България издаде десет годишна евро-облигация за 1.498 млрд евро с годишна доходност от 3.055%. и около 250 инвеститори от цял свят купиха части от облигацията. Този факт е ясно и обективно доказателство, че фискалната стабилност в България е факт. Не слушайте фарисеи и фалшиви пророци даже и да гласувате за тях.

 

Банковата система в България също е много добре капитализирана и с висока ликвидност. И по двата показателя банковия сектор е по добре от почти всички други страни в ЕС. Няма банка в света която да не изпадне в ликвиден проблем ако даже и 5% от хората и фирмите, които са депозирали пари в тази банка поискат в рамките на няколко дни да си изтеглят сумите. Най-сигурният начин за създаване на проблем за която и да е банка по света е да се създаде паника сред клиентите и те да поискат в кратки срокове да си изтеглят депозитите.

 

Напомням на всички, че всеки депозит до левовата равностойнст на 100 000 евро включително (независимо дали е в лева или евро) е гарантиран от държавата. Напомням и че при предсрочно изтегляне на срочни депозити се губят натрупаните лихви. И предупреждавам, че ако продължат опашките пред ПИБ и ако се появят опашки пред други банки наистина може да се създаде сериозна ликвидна криза.

 

Призовавам всички мои фейсбук приятели както и журналисти и издатели, които редовно ме канят за интервюта и коментари да споделят на стената си/публикуват в медиите си този мой апел.

 

И помнете, че никой не може да ни навреди така, както ние самите можем да си навредим на себе си. Бъдете разумни и не се поддавайте на паника.

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.