От няколко дни интелигентни политици говорят странни неща за енергетиката

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

От няколко дни интелигентни политици говорят странни неща за енергетикатаАлооо, тв журналистите… запомнете най-после, че не ЕРПта, а ЕСПта фактурират тока. Цяла вечер слушам по ТВтата как ЕРПта щели да ги глобят. А те ток не доставят. Толкова ли е сложно да го запомните
От няколко дни слушам интелигентни политици да говорят, меко казано, странни неща за енергетиката:

 

1. Обвиняват се лошите ЕРП-та, че носели някакви завишени фактури. ЕРП-то фактури на потребители като мен и вас не носи. То поддържа мрежа. Ние си общуваме с електроснабдително предприятие (ЕСП). Когато се либерализира пазарът утре и се нароят десетина (примерно) ЕСП-та, между които можем да си избираме, пак ли ще се обвиняват ЕРП-та? Това е като да обвиняваш Kuehne + Nagel, че Тойотата ти е калпава – единият ти я е донесъл, другият ти я е произвел.

 

2. Проблемите със сметките са за около 5% от абонатите на Енерго-Про. И проблемът не е че са надписани сметки, а че са издали фактура не за 30 дни, а за 40, тоест декемврийската фактура включва част от потреблението през януари 2015. Поради което пък сметката през януари ще е доста по-ниска защото ще е за 20 дни, а не за 30. Очевидно, ако Енерго-Про са объркали нещата, трябва да си понесат отговорността. Защо се размахва пръст и се взривява (едва ли не) държавата по посока и на ЧЕЗ и EVN, за които политиците и регулаторът сами казват, че са спазили всички разпоредби? Все едно да имаш дефектно Пежо, а политиците да ходят да проверяват Нисан и Рено. Или съседът ви да е убиец, а полицията да арестува и вас покрай него.

 

3. Какво ще проверяват държавни чиновници във вече проверени предприятия, в които са установили, че няма нарушения и го казват официално? Ако им е скучно и няма как да си заработят заплатите, то си има начин за оптимизация на разходите на данъкоплатеца за издръжката на чиновници – съкращаване.

 

4. Обобщаването на компании в един сектор и политическите заклинания колко са лоши всички доведе до срив на чуждите инвестиции от 10 пъти за 7 години. И ако продължава това, ще сме в стагнация още 7 години. Заради подобни политически действия (макар и по-тежки), европейският лидер EON се изнесе от България (и предполагам е споделил колко „гостоприемна“ е за бизнеса политическата среда у нас). Нищо не цъфна и върза след това.
Рефренът, че предприятия, в които отиват по-малко от 9% от сметката за ток са виновни за всичко, взе да се изтърква. И всеки път като чуя как се веят революционни знамена против колонизаторите ЕРП-та ставам подозрителен, че някъде в държавната енергийна кошница (държавата продължава да е собственик на има-няма 70% от енергетиката) нещо пак се е продънило.

 

Въпрос към зрителите в предаване на национална тв вчера : „Трябва ли да се увеличат десетократно глобите на ЕРП-та заради двойните фактури?“
Резултата : Да – 94% ; Не – 6%

 

Типичен пример за некоректен въпрос. И за непредставително „проучване“ Първо, няма двойни сметки. Има по-висока една сметка за 5% от клиентите на едно ЕСП резултат на отчитане на потреблението на ток за 40 дни вместо на 31. Сметката за януари за тези потребители ще е ниска, защото ще е за 20 дни. Второ, ЕРПта сметки не издават. Издават ги ЕСПта. Предлагам в следващо предаване да попитат зрителите „Трябва ли да поевтинее двойно тока и да ни се увеличат тройно заплатите“. Резултатът от такова „проучване“ го знам

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.