Да се ядосваме, или не на простотиите на ЧЕЗ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Да се ядосваме, или не на простотиите на ЧЕЗ?За пореден път, на дневен ред изниква въпросът „Да се ядосваме или не на простотиите на ЧЕЗ“? Конкретният повод е смяната на електромерите, което дружеството е задължено да прави на всеки шест години.

Конкретната случка: Работейки на компютър (след едночасов труд) е доста неприятно да ти спре тока. Ей така, изведнъж.

Нормално е ще кажете, техника, случва се. Аварии по всякакви причини. Това е обичайно оправдание за спирането на електрозахранването, което някак си се преглъща. За 10, 20 минути – понякога половин час. Дразнещо е обаче, когато това се случва след човешка намеса. И то за повече от час. И то самите „служители“ на ЧЕЗ. И още повече, когато не си бил предварително уведомен за това.

Установявайки липсата на електрозахранване и търсейки причината заварвам двама „служители“ на ЧЕЗ (Йордан Цв. Николов и Пламен Коджабашийски) да са прекъснали електрозахранването на 2/3 от апартаментите в 110 апартаментния ни блок. Последва 10-минутен разговор, в който лъснаха всички „простотии“, под формата на недоизяснен регламент или порочни практики, с които не съм съгласен. Ама съвсем! Та, ето го и следния разговор, който вероятно ще чуете и вие в подобна ситуация.

– Добър ден. Защо сте спрели тока?

– Ами сменяме електромерите, щото тия от КЕВР искат да ги няма на всеки шест години.

– Добре де, питам аз. Не би ли трябвало да ни уведомите, чрез съобщение поставено на видно място във входа на блока, така че хората да са уведомени? Те може да работят, да готвят, да се къпят….

– Ами, някой колега, трябва да е залепил бележка. Още преди 2-3 дена.

– Да, но аз не съм виждал такава (Както и аз, тук се включва и съседка чула завишените ми децибели).

– Ми някой, който мрази ЧЕЗ, сигурно я е скъсал, бе готовият отговор на „служителят“ на ЧЕЗ.

Вече сериозно раздразнен от недоказуемото безумие, пред което бях поставен реших да изясня ситуацията докрай.

– И кой е този ваш колега, който е лепнал бележката? И кога я е поставил?

– Ми, ние не знаем (повече от достоверно звучи, нали?), бе бодрият отговор.

– Е, добре де, как сте сигурни, че наистина го е направил (упорствам)?

– Ами няма как.

И до тук, по тази точка спорът приключи. Дали е имало поставянето на бележка, незабавно скъсано от „мразещ“ ЧЕЗ, лесно ще установя по записите от камерите. Но!

Тъй като вече бях хващал енергоразпределителното дружество в измама (изключване на нощната тарифа на основните електромери за асансьор и общи нужди на блока за срок от 7 месеца, както и за 2/3 от апартаментните електромери), както и за неизпълнение на задължението да доставят хартиените фактури в пощенските кутии, реших да проверя до къде ще стигне наглостта в нарушенията на „служителите“ този път. Преди да продължа, държа да отбележа, че от самото дружество ЧЕЗ, се поправиха в горепосочените случаи, след като бяха сезирани. С уговорката, че трябва да ги хване „по бели гащи“. Но трябваше ли да се стига до там?

– Как ще ми докажете, че след като сте сменили електромерите показанията, които сте записали, са точно такива каквито са в момента на свалянето? За началните на новите електромери – също.

– Ами ние сме ги снимали. И за тях има протокол.

– Дайте ми протокола тогава, цитирам апартамента си.

– Ами те още не са готови. И ако ги искате, ще трябва да отидете в някой клиентски център на ЧЕЗ.

Ха сега де. Уважаеми клиенти на ЧЕЗ. Оказва се (което естествено може и да не е вярно, тъй като компетентността на тези служители е под въпрос), че вие имате задължението да отидете в някой си клиентски център на ЧЕЗ за да си получите протокола от смяната на електромера. Това трябва да включва снимков материал с показанията на откачените, новопоставените електромери, както и протокола от вида и показанията на електромерите, заедно с новия срок на годност. Но задължението се оказва пак – ваше.

Като вметка, ще посоча още едно ваше задължение. Според „служителя“ – информацията за смяната на електромерите е публикувана и в сайта на ЧЕЗ. Да, така е. Можете да я намерите, но само в рамките на последващите 5 работни дни. С други думи, ако искате да не изпадате в неловки ситуации, всеки понеделник трябва да влизате в сайта на компанията и да намерите линка, на който е записано, дали в следващите 5 работни дни, ще бъде извършена смяната на електромера ви. Но това отново е ваше задължение! И не забравяйте, всеки понеделник. Няма друг начин. Дали това е порочна, ощетяваща(ненужно задължаваща) клиентите практика, с която компанията си измива ръцете от гледна точка на изпълнение задължението за информираност – оставям на вашата преценка. Аз лично съм твърдо против!

До колкото ми е известно, при смяна на електромер, „служителите“ на ЧЕЗ трябва да ви уведомят предварително за деня и часа на извършване на самата смяна. Смяната трябва да се извърши във ваше присъствие(тоест да позвънят на апартамента в деня на смяна, преди да демонтират електромера ви), или да го извършат в присъствието на поне двама свидетели. Да окачат електромерите, запишат новите показания и да ги връчат протокола на съответния клиент.

До колкото ми е известно: „В случай че клиентите отсъстват, електромерите ще бъдат подменени в присъствието на двама независими свидетели и протоколите за подмяна ще бъдат доставени с куриер“.

В случая, си бях в къщи. В случая „служителите“ на ЧЕЗ, за пореден път не изпълниха задължението си! Съвсем не случайно поставям служители в кавички. Големеят проблем на ЧЕЗ(установен от практиката през годините) е, че дружеството няма служители. Дружеството работи основно с фирми – бушони. Фирми, които биват наемани за определени дейности и за които фирми, дружеството не може, или не иска да носи отговорност. Фирми, които вършат услугите си през пръсти, но скапват реномето на възложителя. Но пък фирми, с които можеш да се оправдаеш, да обещаеш да потърсиш отговорност, без да го правиш. Защото така е удобно, нещо като споделената безотговорност.

В няколко конкретни примера от практиката през годините:

– Фирма бушон, куриерска фирма ти доставя фактурите, но не ги слага в пощенските кутии, а ги оставя на произвола на съдбата във входа, или въобще не ги доставя.

– Фирма бушон, отчитаща общите електромери, но(тук е спорен въпроса защо) оставя общите и част от апартаментните електромери само на дневна тарифа.

– Фирма бушон, която трябва да уведоми живущите, че предстои да им бъдат сменени електромерите, но не го прави.

– Фирма бушон, която в деня на смяната на електромера, трябва да уведоми(позвъни) на конкретните апартаменти, за да могат клиентите да са равнопоставени и да могат да установят истинността на показанията, а и да си получат протоколите от извършената подмяна. Но тя не го прави! Просто ти спира тока. Защото не й дреме.

Ето с такива „служители“ е обградено дружеството доставящо и разпределящо електроенергията в северозападна България. Всичките тези фирми с подходяща компетентност. Компетентност, която би могла да се нарече с една единствена дума. ПРОСТОТИЯ! За сметка на ЧЕЗ.

И трябва ли да я търпим?

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.