Малки и бедни, но горди и независими

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Малки и бедни, но горди и независимиЖителите на малко тайландско селце показват, как могат да оцелеят само с използване на алтернативна енергия

Малкото селце Па Денг, което се намира дълбоко в джунглите на Западен Тайланд, е толкова отдалечено от цивилизацията, че нито е електрифицирано, нито газифицирано. Това обаче никак не притеснява местните жители, които се чувстват горди, че макар и бедни, могат сами да си произвеждат ток и газ и то от възобновяеми източници. Необходимата им електроенергия доставят от соларни панели, а газта за готвене от оборска тор.

 

„Мнозина ни помислиха за побъркани, когато чуха, че произвеждаме газ от кравешка тор. После обаче взеха да ни завиждат“, казва усмихнат Косол Саегтон, който отговаря за снабдяването на селото с ток.

 

При разпадането на отпадъците и торта се произвежда метан, който местните селяни използват за своите домакински нужди. Вече 100 семейства са се възползвали от предимствата които им дава биогазта.

 

„Отглеждаме нашите зеленчуци и сами си произвеждаме ток. Това ни прави независими, с което се гордеем“, допълва и Висут Ванпрааи.

 

Въпреки че в Тайланд като цяло има доста добри условия за производство на зелена енергия, по-голяма част от електроенергията в страната се произвежда от конвенционални източници. Властите в Банкок искат това да се промени и използват малкото селце като примерен модел за това, как може да се осъществи един истински прелом в енергийната сфера.

 

Мартин Иванов

по материали на АФП

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.