АЕЦ „Белене” аферата не е спряна, продължава с нови

0

АЕЦ „Белене” аферата не е спряна, продължава с новиДнес от поредния „рунд на преговорите“ относно сумите, дължими по арбитражното дело на АЕЦ „Белене“ се разбра следното:
• парите ще ги платим до средата на декември заедно с начислените наказателни лихви (167 000 на ден)
• направени са незначителни технически корекции по дължимите лихви заради допуснати грешки в пресмятането им.
• и най-важното: РЕАКТОРИ НЯМА!

Из изявлението на Кирил Комаров, първи зам.председател на „Росатом“:
– Готови сме да предадем оборудването за АЕЦ „Белене“ веднага, щом получим парите. Но, ако нашите български колеги ни помолят да СЪХРАНЯВАМЕ ОБОРУДВАНЕТО НА НАША ТЕРИТОРИЯ за известно време, ние ще направим това. Това няма да струва някакви космически, безумни суми.
– Що се касае до инспекцията на оборудването – от „Атомстройекспорт“ вече канят представителите на НЕК да го инспектират. Сега НЕК трябва да определи как ще направи това, защото това оборудване струва скъпо. То се съхранява в в консервиран вид .
(бел. моя – т.е. в сандъци и няма как да се провери. А относно голямогабаритни детайли като корпусите на реакторите е невярно твърдението, че прегледът им изисква по-особени условия.)
– С министър Петкова доста подробно обсъдихме тази ситуация. Ние сме готови и да разконсервираме оборудването, ако възложителят има желание за това, но разбира се, ТОВА СА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ. Затова сега НЕК трябва да определи как ще извърши инспекцията на това оборудването.
Това са нови поредни условия – за разконсервация, за плащания, които тепърва ще се договарят по размер за нея (!!?). Старите условия, които прие България, са специалистите, които ще огледат оборудването, да преминат проверка през руските спецслужби и да получат тяхното одобрение!!??? Иначе – йок!
(бел.: това дори не подлежи на коментар. Как постъпват другите държави, които не са подлоги поради някакви интереси, може би и лични, виж в поместеното от мен интервю със същия Комаров в пост от 1 октомври: „АЕЦ Белене: КРАЙ НА ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ, БСП, АБВ И Т.Н. Неподозирана откровеност от руска страна. Защо ли?“)

Накратко: и това днешно изявление е част от натрупващите се все повече аргументи за тезата ми, че оборудването го няма. Също днес се разбра, че вторият – все готов от две години сам реактор отново ще бъде готов вместо на 90% – на 100%. Кога ли – през ноември, когато щял бъде извършен монтажът на елементите му.
На събитието ще бъдат поканени бившият изпълнителен директор на АЕЦ «Козлодуй» Иван Андреев и сегашният депутат от ГЕРБ Валентин Николов, съобщи сам Николов в сайта publics.bg.
Той обаче уточни, (е визитата няма нищо общо с евентуална инспекция на „готовото оборудване“ по проекта „Белене“. Министър Теменужка Петкова отказа да коментира тази информация и не се произнесе по никакъв начин за евентуална инспекция.
http://www.publics.bg/bg/news/14404/

През март тази година ви уведомих, че единият реактор от „българските“ е монтиран на Тянванската АЕЦ в Китай и показах съответните снимки от китайските репортажи за събитието.
Днес съобщавам, че вторият реактор, който правилните хора с присъствието си на някакво „събитие“ трябва да пропагандират като „наличен“ за България, е монтиран на Ростовската АЕЦ. Давам снимки от монтажа.
Жалък театър се играе с родно съдействие и с нашите пари като данъкоплатци. И още няма кой да освирка и прекъсне представлението.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.