Арбитражното решение за АЕЦ „Белене”: ПЛАТЕНИ 91 МЛН. ЗА УПРАВЛЕНИЕ – Т.Е. СКРИТ КОМИСИОН

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Григор Лилов • Според приложенията и документацията по делото комисионът щеше да бъде най-малко 648 млн. евро, ако АЕЦ „Белене” беше осъществена.
• Потресително „безхаберие” на българската страна
Потресен съм въпреки информацията, която съм имал досега за проекта АЕЦ „Белене“.
Прочетох един обемист сет документация – почти 900 мегабайта размер!
Прочетох Решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ „Белене“. Стотици и стотици страници.

Тези документи са забележителни. Срамни за така нар. български елит. И основание за сериозно разследване и даване на съд на лица от няколко правителства.
И сензационни за онова, което не сме знаели.
Ето някои от тези сензации:

1.
През 2010 година руската страна е предложила прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“ заради невъзможността да се осигури финансиране за него. Българската страна е отказала! (а защо, ще разберете в т.3).

2.
Общата цена на проекта е оценена от Русия на минимум над 10 млрд. евро (и повече в зависимост от срока за строеж и така нар. ескалационна формула, която ще бъде избрана). Т.е. приказките за евтинията от 4 млрд. за една АЕЦ са били най-постни лъжи, на които стотици хиляди наивници се хващат, понеже еди кой си роден политик и купен експерт го заявил.
В един момент заради просрочени плащания по някои поръчки България жалко и унизително се обяснява като незнаещ ученик пред черната дъска – била дошла световната финансова криза, цените на тока спаднали, а сумата на проекта е 1/3 от Брутния вътрешен продукт на страната ни и напълно невъзможна за родните възможности.

3.
Цитирам един текст:
Точка 996, стр. 250 от Арбитражното решение:
„Арбитражният състав (б.м. – съда) се интересува също и от несъответствието между бюджетирания процент от 1.8% за управление на Проекта, съдържащ се в приложение С-205, и приложения процент от 7.2% за същите дейности за извършената работа съгласно Приложение С-163.“
Съдът в Женева може и да се интересува, ама отговор така и не получава. Ако не сте разбрали за какво става дума, ще поясня – за комисион. Тази скрита разлика от 5.4% от милиардите са онези пари, които са потънали в нечии джобове.
В сета документи сред таблиците има една, в която два реда по искане на страните са задраскани и почернени, за да не си личат – редовете за тези скрити суми, претендирани от Атомстройекспорт (т.е. платени досега) за „управление“ в България от една страна и чрез Русия от друга“ Платени на засега неизвестни лица и фирми. И двете ни интересуват, понеже истинският платец е купувачът на АЕЦ – България. У нас пряко са 58 млн. (т.е. делът в посочения скрит % от 1.07 млрд. евро, изразходвани досега по Белене), чрез Русия – още 33 млн. Общо 91 млн. евро.
При очаквана окончателна цена от към 12 млрд. сумата за комисион – т.е. за подкупи е трябвало да бъде 648 МИЛИОНА ЕВРО!

4.
Смайващ непрофесионализъм от българска страна! Давам стр. 284 с показанията на госпожата от родна страна, която като шеф на Финансов отдел на НЕК е била на преговорите за така наречената ескалация на цената. Тя честно си признава, че нищо не разбира – до такава степен, че дори не разбира и смисъла на въпроса, за който я питат в Арбитражния съд в Женева и по който дава обяснения. Такива примери са бол – соча само един. И единственото обяснение е за такъв непрофесионализъм и безхаберие е политическата поръчка, отправяна от няколко правителства поред. И страхът на всички надолу, че ще им изгорят топлите местенца, ако не я спазят.

5.
Руската „Атомстройекспорт“ признава, че производството на поръчано оборудване от България е било замразено и на стадий заготовки, а друго готово е било консервирано, съхранява се и за това трябва да се плаща (и съответно съдът е признал тези плащания). Да, ама никой от наша страна не е поставил проблема за проверка на място кое е заготовки, кое е готово и съхранено, а кое – реализирано някъде другаде. Скандално е, че при прекратяване на Споразумението руската страна е поканила български експерти (и така си е вързала гащите за евентуален съдебен процес), за да се направят протоколи за онова, което е готово или не, ама нашите отказали да изпратят специалисти.

6.
Въпреки огромните пари, изсипани от социализма за укрепване на площадката за „Белене“, руските специалисти и „Уорли Парсънс“ констатират, че са необходими нови укрепителни работи, иначе съоръженията не могат да се монтират правилно, геометрията им ще бъде нарушена, безопасността също и т.н., и т.н. Но проектът си продължава.

7.
Когато кабинетът само 2 дни преди срока и парламентът 1 ден преди срока на изтичане на Споразумението за АЕЦ „Белене“ го прекратяват, в решението на нашето правителство е записано, че всъщност прекратяването се заменя с нов такъв проект в АЕЦ „Козлодуй“. (Опаа – родни политици не само са си взели онова по т.3 като процент от вече попиляните пари, но и точат зъби да получат и втори път такива суми по втория проект „Козлодуй“.).

8.
Въпреки че Споразумението е прекратено, нито НЕК, нито БЕХ, нито който и да е си прави труда официално да уведоми руската страна за това прекратяване. Защо – за да спре възлагането от „Атомстройекспорт“ на работи и дейности на подизпълнители, както и на производството на поръчаното. Т.е. това безхаберие (а безхаберие ли е или нещо друго?) в крайна сметка ни струва стотици милиони. Струва ни, понеже в Женева Атомстройекспрот претендира, че не е уведомена и е продължила работите. А България опонира, че руснаците е трябвало да предвидят настъпващите негативни последици и сами да си вземат тези решения. Да, ама съдът уважава исканията на руската страна, при това подкрепени и от документация за продължаваща работа от българска страна по проекта. (вкл. с идеята за нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“).

 

И т.н., и т.н., и т.н., и т.н. – от тези стотици и стотици страници могат да се извадят поне сто такива „бележки“. Вкл. и за начините, по които сме пречили (според мен след прочита на документите) на адвокатската фирма да ни защити пълноценно интересите.
Най-сетне ще отбележа, че навремето у нас Агенцията за държавна финансова инспекция, чиято бивша шефка днес ни е енергиен министър, представи един късичък доклад за „АЕЦ „Белене“, който беше внимателно фризиран.
Фризиран, но обявен за цялата истина. Фризиран, за да не попаднат под удар значимите политически и бизнес лица, а само някои по-дребни фигури.
Тук разглеждам отговорността само на българската страна, но не и на руската, която също е била част от „играта“. Ала както казва поговорката, не е луд този, който изяжда зелника, а онзи, който му го дава.
Бел. Опитах се да кача Решението на Арбитражния съд (на български език за по-широк достъп) в сайт за всеобщо споделяне и за да осигуря по-лесен достъп, но не се получи. Може да го изтеглите от платформата на „Уикилийкс“ за Балканите – „Болканлийкс“, но изтеглянето ще бъде бавно.
http://www.balkanleaks.eu/nec-ase-arbitration-belene/
на български
Давам няколко потресителни факсимилета.

 

СКРИТ КОМИСИОН СКРИТ КОМИСИОН СКРИТ КОМИСИОН

 

СКРИТ КОМИСИОН СКРИТ КОМИСИОН

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.