Колко хора получават заплата от държавния бюджет?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги АнгеловСпоред НСИ заетите в обществения сектор на икономиката са 687 хиляди души по данни от третото тримесечие на 2016 г.
Boyan Yurukov не харесва това число, защото не всички в обществения сектор си получават заплатите от бюджета. Той частично е прав – числото 687 хиляди включва както работещите за държавата, така и работещите за държавни предприятия (а някои от тези предприятия се справят сами, на пазарен принцип). Затова ще направим друго изчисление, базирано на бюджетни данни.

(Допълнение: трябва да се отбележи, че бройката от 687 хиляди заети в обществения сектор не са включени военните. Така че реално числото е над 700 хиляди.)

Според отчетни данни на МФ разходите за заплати в консолидирания държавен бюджет са 4.55 милиарда лева за 2014. По данни на НСИ средната годишна заплата в обществения сектор за 2014 е 10654 лв. Като разделим разходите за заплати на средната заплата получаваме приблизителна оценка от 427 хиляди души – това са хората на (директна) заплата от бюджета.

Но това не е всичко. Структури извън бюджета също получават голяма част от финансирането си от държавата (държавните железници са такъв пример с преобладаващо държавно финансиране – но не са единствени; Евростат включва 130 юридически лица, освен БДЖ, с преобладаващо държавно финансиране). Включвайки поне частично и тази заетост, можем да достигнем до една груба оценка от около 500 хиляди души на бюджетна издръжка.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.