Топлофикация София се гаври с обезщетенията за столичани

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Топлофикация София се гаври с обезщетенията за столичани Засегнатите от аварията през февруари потребители получават нещо, но неясно какво.
През последната седмица на март, потребителите на топлоенергия в София получиха фактурите си за месец февруари. В тях, столичното дружество трябваше да обяви обезщетенията на засегнатите от аварията в периода 04-09 февруари тази година.

Като предварителна стъпка Топлофикация София пое ангажимент да обяви предварително с колко топлоенергия ще бъдат обезщетени съответните потребители в рамките на една абонатна станция и за колко дни, след като отчете показанията на съответните топломери в края на февруари.
Вярно е – обезщетение има. Но също така е вярно, че топлофикация няма да е тя, ако не прецака потребителите си по най-грубия и арогантен начин, на който е способна, разчитайки на потребителското незнание, или неразбиране на числата съдържащи се във месечните им фактури.
Ето конкретен пример на данните от фактурата на засегнат в пълна сила блок от столичния квартал Младост.
Реалните числа за потреблението на топлоенергия в рамките на една абонатна станция се намират на втора страница от фактурата. А там е на съответните редове е записано:
1. Показания на общия топломер 34510 кВтч. – изразходвана енергия.
6. Работни дни на абонатната станция за отопление 23 дни.(също и за топла вода)
Разделянето на числата от тези редове показва, че блокът е разходвал средно 1500.43 кВтч. топлоенергия на ден. По наредба, обезщетението на Топлофикация София за потребителите през този месец е за броят дни надхвърлящ 48 часа от началото на аварията. Това са 3 дни.
В случая обезщетението би трябвало да бъде 3дни*1500.43 кВтч, или 4500.304 кВтч.
Е Да ама НЕ.
В т.2 от фактурата(служебна енергия), дружеството обявява, че ще обезщети живущите с 1246 кВтч.
Очевидно тази енергия е 3.61 ПЪТИ по-малко! В цифрово изражение това са малко над 3255 кВтч.
В левова равностойност, вместо да обезщети потребителите към тази абонатна станция с 348.51 лв., намалението е с енергия на стойност 96.47 лв. Тази сума бива разпределена между живущите.
Дори не засягам въпроса, че разпределението на това обезщетение между самите потребители няма как да е вярно, тъй като то е според прогнозно потребление.
На базата на какви реални стойности се основава това обезщетение никъде не е описано. Методологията на образуване явно е конфиденциална информация. Как точно се е съобразила топлофикация с наредбата – също не е ясно.
Едно е ясно – това обезщетение не подлежи на никакви реални числа.
Всеки (засегнат от аварията), който желае, може да изчисли по описания начин, какво би трябвало да бъде неговото обезщетение и какво е то в действителност.
Всички числа са налични на втора страница във фактурите.
Дали някой ще хареса видяното и ще го оспори е въпрос на личен избор.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.