След намесата на ЕК – природният газ престава да бъде политическо оръжие

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевДълги години убеждавах много мои приятели, че по-скоро Газпром ще започнат да се държат нормално като търговска компания, отколкото нашите чиновници в газовата сфера, които се интересуват от охраната на преразпределителните сделки.

Логиката е проста – Газпром винаги са имали и ще имат газ. Ако им искате спот цена, ще Ви я дадат, ако искате нефтено-индексирана и не я ще Ви я дадат. Да, през годините, те са сключвали договори, в които има скрити посредници, но техният интерес не в поддържането им, а в продажбата на газ и получаването на пари.

След намесата на ЕК – природният газ престава да бъде политическо оръжие. Газпром все повече ще се интересува от пазарни дялове, обеми продаден газ и цена, която да осигури тези сделки.

Но никой не може да убеди обаче нашите юнаци. Не искам да влизам в подробности.

Последните и най-важни окови са тези поставени от собствените управници. За тях – очевидния факт, че плащаме високи цени се превръща в „най-ниски цени в региона“. Не им пука, че лъжат ан гро като твърдят, че спот цените са по-неизгодни от нефтеноиндексираните. Защото при спот цени няма много място за посредници и междинни схеми.

 

Илиян Василев

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.