Микроградините – новата мода в градското фермерство

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Микроградините - новата мода в градското фермерствоОт доста време градското земеделие, известно като Urbanfarming, печели все повече поддръжници, правейки възможно устойчивото земеделие в иначе все по оживените градове, в които живеем. Днес този вид земеделие има своето логично продължение – т..нар Microgardening. Някои създават своите мини градини в мазето или в жилището.

Така е направил и Мариан Буткович в своя апартамент на 17-тия етаж в хърватския град Загреб, където заедно със съпругата си отглежда различни билки. Опитали са част от тях по време на едно посещение в Лондон, и останали впечатлени. Решили да започнат отглеждането им, тъй като в Хърватия те не се срещат често. Такива са кориандърът, латинката и дивата ряпа.

 

„Тези растения изискват непрекъснато наблюдение и присъствие. Човек трябва да ги пази и да се грижи за тях, затова решихме, че е най-добре да ги отглеждаме в къщи“, казва Мариан.

 

Микроградините - новата мода в градското фермерствоЗа целта семейството си купило още едно жилище, като живеят на 21-ия етаж, а градината им е разположена четири етажа по-надолу.

 

Предимство при микроградинарството е, че отглежданите растения не се нуждаят от средства за растителна защита, тъй като влияние върху тях не оказват както външни вредители, така и промените в климатичните условия. Растенията се развиват много бързо и за отглеждането им не е необходимо да се прилага каквато и да е химия.

 

Най-благодарните клиенти на микрофермата са ресторантите.

 

Микроградините - новата мода в градското фермерство„Доставяме на около 20 местни ресторанта, като имаме поръчкии от Пореч до Дубровник. Повечето заведения са от най-висока класа“, продължава фермерът. Марко Петрович е един от най-реномираните представители на гастро сцената в Загреб и ключов клиент на микро градината.

 

„Тук мога да съм сигурен, че всичко е екологично чисто. Получавам качество, и имам голям избор“, казва той. Последното нещо, което е създал е джин тоник с латинка и ядливи цветя.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.