Лозе на края на света

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Лозе на края на светаАлбена Симеонова отглежда с любов и енергия иновативни сортове грозде на 290 декара

Китно зеленото село Любеново не е съвсем в края на света, но както Албена Симеонова обича да казва, нейното лозе е точно там – съвсем на края на света. Масивите със стройни редици лози, които се виждат на длъж и шир, се намират в близост до село Любеново, а тя е избрала да развива своя бизнес в регион, в който властва обезлюдяването и където да намериш работа е равносилно на печалба от тотото.

Тя е един от най-големите работодатели, даващи хляб и надежди за хората в един от най-забравените райони на страната около Дунава, където навремето е кипял усилен живот благодарение и на Голямата река, търговска и културна артерия, която днес е полузабравена и всеки един кораб, появил се на хоризонта се среща с надежди и радост.

Албена използва възможностите за финансиране по програмата за конверсия и преструктуриране на лозята, за да разшири лозовите си масиви с нови и високоустойчиви италиански сортове грозде. „Миналата година засадих този лозов масив от 120 декара със здрав посадъчен материал. Сортовете са Каберне Совиньон, Мускат Отонел, Совиньон Блан и Шардоне”, разказва Албена. Развитието на пазара и увеличеното търсене на бели вина е причината да се ориентира към отглеждане на точно такива сортове грозде. Лозите се отглеждат разбира се по биологичен начин, без използване на химикали и изкуствени препарати за растителна защита.

Въпреки обилните валежи в последните два месеца, лозето се държи „перфектно”, заедно с огромен брой работници тя се е опитала да влезе и да работи в масивите, следвайки старта поговорка, че лозето не иска да му се молиш, а да го работиш. „Поражения в момента имам само сред лозичките, които са измръзнали през зимата. Заради използвания качествен посадъчен материал, процентът на измръзване обаче е сведен до минимум”, споделя още Албена, и се надява, че до Петровден времето ще е милостиво и няма да има градушки, защото нейни колеги вече се оплакват от поражения заради паднали градушки в други части на страната.

Мечтите не стигат само до тук.

Албена с нейните синове Симеон и Йордан, с които са свързани и мечтите, и бъдещето и Албена признава, че иска да е биопроизводител и, че мечтите й далеч не са свършили с лозето. „Искам да произвеждам не само биологично вино, но и биологични сокове за деца, биологичен оцет”, признава тя. За сега не може да кандидатства с проект за създаване на преработвателни мощности, защото условията по мярка 4.2 изключват винопроизводителите и зърнопроизводитлите от приоритетните за финансиране сектори, но се надява нещата да се променят, защото сред мечтите й е и тази, да си направи собствена малка винарна.

Добивите са почти двойно по-ниски от конвенционалните производители – около 400-500 кг/дка. „Благодарение на новозакупената техника по мярка 4.1 ми е по-лесно да вляза по-рано в масивите и да извършвам бързо необходимите агротехнически мероприятия”, казва тя и продължава: ”Никога няма да забравя думите на един мой кумир в биологичното производство – Благой Русев, който ме попита дали знам с какво се заемам, когато разбра, че искам да увелича масивите с нови 120 декара”. Освен лозето Албена отглежда грах и пшеница по биологичен път. Гордее се с розетата, които произвежда, както с и биовино Сторгозия по селекция на Института по лозарство и винарство в Плевен.
Бъдещето…

То е свързано с нейните деца Симеон и Йордан, които макар и поели по различни пътища – единият към Америка и космическите технологии, а другият с мечта да се развива в областта на кулинарията и да си направи собствен ресторант, винаги ще се връщат на лозето. То е свързано и с десетките млади студенти и специалисти от катедрата по Аграрна икономика на селскостопанската академия в Свищов, които ще се учат на нейните масиви на практическо и устойчиво биологично земеделие, а лозето ще си е все там…. някъде на края на света.

 

Мартин Иванов

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.