„Зелените” и „екоактивистите” са си виновни

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевНяма никакво съмнение, че решението днес на МС за природния парк Пирин не е балансирано, най-вече защото няма никакви гаранции, никакви стандарти и механизми за контрол, санкции срещу нарушенията до този момент, никакъв контрол и защита. Юлен си прави каквото си иска, няма закон над него.

Но „зелените“ и „екоактивистите“ са си виновни в не по-малка степен. Защото с постоянните си атаки срещу бизнес проекти и позицията „Не“ без позитивна диспозиция загубиха доверие. Вярата в своята непогрешимост ги отчужди от естествени съюзници, като ограничи възможностите да влияят върху процесите.

Въпросът, че този лифт ще развихри зулумите със земя и ново строителство, ще дебалансира целия регион, че Банско узурпира вниманието и ресурсите на цялата страна, вместо да има зимни курорти на други места. Където и да погледнеш „зелените“ и „екогрупите“ са АНТИ.

Не вярвам да успеят да обърнат нещата, защото държавата и ще ги неглижира, а нямат самостоятелно възможност да блокират правителството.

Подкрепям много от техните тези за балансираност, за екологосъобразност, но само с „Не“ няма да стане. Не виждам как и десните ще балансират между крайните „зелени“ антибизнес позиции и принципната постановка, че десните партии са про-бизнес, про-пазар.
Едно е да си конструктивна сила, друго е да дърпаш ръчната спирачка. Само.

Да, Борисов ще се дистанцира и скатае от днешното решение. Това го може – потъна медийно и остави „патриотите“, които са напазарувани на едро. Но демонстрира своята слабост в правителството – не може да се наложи. Забравя се едно – премиерът няма по-висша ценност от оставането на власт. Нищо и никой не стои по-високо от поста му.

Да, плашат го с протести, но патриотите пък го плащат с падане от власт.

Борбата срещу подобни проекти трябваше да мине основно през призмата на корупцията, на кражбите, на злоупотребите с власт, а не основно да се води с екологически аргументи. Зелените си знаят своето и така отслабват зрялостта и значимостта на протестният потенциал.

 

Илиян Василев

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.