Бедност, скапани жилища и относително скъпа енергия за отопление

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
23

Боян РашевАгенция Евростат е упълномощена да съобщи, че почти всеки трети българин (30.1%) прекарва зимата при неприятно ниски температури, защото не може да стопли жилището си.

 

Няколко факта и коментари в тази връзка:

 

1. Средната стойност за ЕС е 6.9%, което пак не звучи особено добре като имаме предвид, че уж сме „Клубът на богатите“.

 

2. Положението у нас е толкова зле поради няколко фактора. Тук живеем в комбинация от: а) бедност; б) скапани жилища и в) масово ползваме относително скъпа енергия за отопление.

 

3. В ЕС природният газ е най-разпространеният енергиен източник за отопление – дава средно почти 50% от енергията за отопление като в страни като Холандия, Австрия, Дания достига над 90%. При нас е около 3%. За сметка на това тук масово се топлим на ток.

 

4. Забележително е положението на Румъния в графиката – почти в средата със само 9.3% от населението, което не може да отоплява жилищата си. Почти еднакво бедни сме, но те ползват основно газ и много малко ток. Не е лошо да имаш собствен газ и целенасочена политика за реална независимост от Газпром.

 

5. Европейските климатични политики и Зелената сделка пряко и непряко водят до увеличение на цените на всички фосилни горива и тока. Това е процес, който не се разглежда като проблем, а даже се стимулира с всякакви средства, защото води до постигане на „великата“ цел – декарбонизация на икономиката.

 

6. Нито еврократите, нито националните правителства се притесняват от това, че Иван и Мария не могат да се стоплят и затова честичко боледуват през зимата. За тях по-важно е да има ваксини.

 

7. Тези данни са за 2019 г. С колко ли са се увеличили процентите на графиката през настоящата зима като се има предвид колко е затънала Европа икономически?

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.