Home Обща Икономика ЗАЩО АСФАЛТОВИТЕ ПЪТИЩА СТАВАТ ЛЕСНА ПЛЯЧКА НА ДЪЖДА?

ЗАЩО АСФАЛТОВИТЕ ПЪТИЩА СТАВАТ ЛЕСНА ПЛЯЧКА НА ДЪЖДА?

Класическо българско павеЧудомир има разказ за един търговец, който отишъл при градския художник да му нарисува фирмена табела. На табелата искал да има лъв.
-Вързан ли да е лъвът или отвързан?-попитал художникът.
-Защо? Каква е разликата в цената?-заинтересувал се търговецът.
-Вързаният е 100 лева, а отвързаният – 40.
-Нека да е отвързан.
Нарисувал художникът табелата. Станал лъв за чудо и приказ. Монтирал я.
След първия дъжд боята изчезнала. Търговецът се ядосал и отишъл при художника.
-Ти защо ме излъга? Дъждът изми боята!
-Аз нали те попитах вързан ли го искаш или развързан. При първият дъжд е избягал!
Просто художникът рисувал отвързаният лъв с постни бои. 
Същото е и при асфалта.
В България технологиите винаги са били смятани за някакво ненужно ограничение. Хитър Петър винаги иска да направи от нищо нещо. Защото не е чел О.Хенри. Той пише, че от нищо само жената може да направи супа, шапка и семейна сцена. Но, понеже, става дума за пари, хитростта винаги надделява над технологичните ограничения. И така от „икономисването“ на 5% битум, например, се докарва една твърде прилична сума, която влиза в нечии джобове. Спомняте ли си онзи фелдфебел, който обяснява на Швейк как нагоре във военната йерархия някой пуска заповед да се намали грамажа на граха във войнишката супа с грам и половина и от това става милионер?
При нас някога беше същото.
Сега вече не е. Сега нещата се изродиха до онзи виц за кафето в началото на осемдесетте:
„Стои си кафеджията в кафенето и си мисли:
-Мама му стара. Аз не им слагам кафе. Те не си слагат захар. Тогава какво пият?“
Има много модерни и изключително трайни технологии за строеж на пътища. Има технологии за трайно запълване на дупки. Има технологии и за обезшумяване на градските улици и шосетата край населените места. Но у нас ги няма.
Защо?
Преди повече от 10 години предложих на един бивш кмет на София да ми даде една малка уличка, на която да запълня дупките с канадска технология. Дадох му гаранция 5 години, като му обясних, че на практика ще издържи 10. Той ме погледна учуден и напрегнат. „Ти какво? Да не искаш да ме застрелят зад първото кьоше?-ме попита той.“ Оставям го без коментар. Предложих и немската технология „Ренолит“, която включва цимент, грунт и полимера „Ренолит“ при изготвяне на основата на пътищата. Полимерът след няколко часа полимеризира, като запълва всички каверни и не позволява на влагата да проникне и да разруши пътя. Така пътят става водонепропусклив. Над тази основа се полага тънкият изтриващ се слой. Ако някой е минавал през последните 40-50 години по пътя Пловдив-Пазарджик постоянно, ще си спомни, че основен ремонт на пътя не е правен. Всъщност, той е строен през 1938 г. от германска фирма и досега не е ремонтиран. Само се сменя изтриващия слой. Защото основата на пътя е бетон. Но не български бетон. Немецът спазва технологията и не спестява нищо, за да спести огромните пари от ремонтите на пътищата. Ако някой си направи труда да изчисли колко пари са дадени от общината за ремонт на главната улица в града или селото, където живее и колко би струвало направата на една улица по една такава технология ще се хване за главата или за тоягата и ще подпука и кмет, и съветници, и пътностроителни фирми. Защото сумите са в много пъти повече.
Ренолит не е единствена технология. Има и американска. Казва се „Сойл-цимент“. Тя беше използвана още при войната в „Голфа“. Минаваше един булдозер през пясъците на пустинята и заравняваше терена. След него вървеше грейдер и уплътняваше, а най-отзад минаваше цистерната, която изливаше полимера. След няколко часа танковете минаваха по този път без да се опасяват, че ще затънат в пясъците. Сега, вероятно има и други.технологии подобни на тази.
И какво от това?
Предлагал съм и двете технологии на много кметове, министри и фирми. Резултатът е категоричен. Никой не ги иска.
Защо?
Защо не искат по-евтини, по-здрави и по-трайни пътища кметовете, министрите и пътностроителните фирми? Защо не искат високо качество и реноме?
Много е прост отговорът. Защото искат да са богати. Колкото по-често, колкото по-лоши материали влагаш на възможно най-висока цена, толкова по-бързо и повече забогатяваш. Това е логиката на българина, независимо дали е кмет, министър, депутат или пътностроител. А когато не си един от горните, пищиш, че крадат, лъжат и не спазват технологията. Направо се чудя къде да сложа себе си в тази формула? Накрая реших, че не съм българин. Защото имах възможност да направя бърза политическа кариера, но като знаех начина на мислене на тези, които влязоха в политиката се отказах. Ние мислехме съвсем различно и аз трябваше да се превърна в черната овца, която хапе и рита. А аз най-добре знам дали хапе и рита овцата. Предпочетох да си остана вълк-единак, но да запазя себе си.
Сега познавам вече фирми, които започват да прилагат подобни технологии. Но те мълчат, когато ги питам защо не станаха първите български фирми, които строят здрави и трайни пътища когато им предлагах технологията.
Предложих преди 2-3 години да се закупи една швейцарска технология за раздробяване на автомобилни гуми. Технологията е абсолютно екологична, защото прави това с… обикновена вода. Получените гранули могат да се използват за смесване с горния износващ се слой и по този начин намаляват шума от 85 на 40 децибела. Което за градските условия е много важно. От тези гранули се правят и шумозаглушители, които поглъщат шума и служат като екрани за шума в населените места. Да оставим настрана, че от тях се прави и топлоизолация и газ за двигатели и ТЕЦ.

Мислите, че някой се заинтересува?
Грешите!
Една единствена фирма, която се занимава с екология прояви интерес и аз ги заведох в Швейцария. Вероятно те ще са и единствените, които ще забогатеят от технологичното обновяване на икономиката и мисленето ни. Друг е въпросът как ще се справят с общините и държавните институции да не им пречат и да прилагат технологията.
Направих пътека до агенцията по пътищата, която си сменя името с всяко правителство. Исках да ми дадат една къса отсечка като пилотен проект.
Не ми дадоха.
Разбирам ги. Те не искат да има база за сравнение.
Ако трябва, ще разрушат и отсечката Пловдив-Пазарджик

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.