Замириса на мръсна газ откъм властта

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Безхаберие или далавера се крие в Чиренското находище?

 

Кранчето бе затворено. Онова, което се намира някъде на север и което от десетилетия ни осигуряваше топло през зимата. Няма значение кой е виновен, много по-важно е защо ние не бяхме готови за кризата. Възможно ли е в една европейска държава, в началото на 21 век да няма реална алтернатива, ако синьото гориво от Русия спре? Да оставим настрана политиката – нима не сме подвластни на природни бедствия и стихии? Още веднъж се видя, че у нас властта се консумира единствено с цел личен просперитет, а не в името на общественото благо.

Иначе как да си обясним безхаберието на властта, получила предупреждение от Русия на 18 декември, че може да има срив на доставките на газ, както призна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

 Има и още нещо, трудно за обяснение. На нарочна пресконференция, дадена на 6 януари – деня в който се разбра че по газопровода не върви нищо, премиерът Станишев обяви наличност от 570 млн.куб.м синьо гориво в Чиренското газохранилище. Ден след това, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров посочи друга цифра по същия въпрос – 870 милиона кубически метра. Експерти от българския газов холдинг обаче твърдят, че вместимостта на Чирен е около 1.1 милиарда кубика газ – толкова са били съхранявани там преди години. Тези очевидни разминавания пораждат куп въпроси, които обществото трябва да знае. Първо, колко природен газ наистина има в Чирен? Отговор ни дължат както от изпълнителната власт, така и от независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. От точните цифри следват още любопитни питанки:

Ако хранилището не е било запълнено максимално, в условията на доста по-ниските цени на газа преди година и кусур, кой е „пропуснал“ да направи това? Ако то е било пълно преди празниците през декември, къде се е дянала разликата в количествата, съобщени от премиера и от енергийния министър?
И тъй като няма официални отговори тръгват слухове и подозрения – в Чирен се краде. Но ако наистина има липси в газохранилището, много по-вероятно е те да са в резултат на лошо стопанисване и липса на средства за ремонти и подмяна на техниката, отколкото на кражби. Поради една проста причина – твърде много хора са навързани по дългия път на синьото гориво от Русия до България, както и край кранчето у нас. Без тяхното участие в далаверата, тя трудно би могла да се врътне. Докато лошото състояние на хранилището в Чирен едва ли е новина за специалистите в бранша. От години се говори в експертните среди, че в Чирен има течове, които така и не се оправят, а загубите просто се изписват на хартия. Да не говорим за състоянието на помпите за нагнетяване на природния газ до необходимите 55 атмосфери. Запознати с проблема казаха за „Форумът“ че съоръженията са още от времето на соца и е напълно възможно да не работят както трябва. Все неща, които не са непоправими, но за които са необходими пари и точна преценка за нуждите на обекта.
Дали обаче тези проблеми са били докладвани на съответните висши държавни служители, не е ясно. Има и още нещо. След като от години „Булгаргаз“ е хранилка за партийни другари на управляващите, защо да се изненадваме, че може да има непрофесионализъм в работата на холдинга? Както се казва, и най-добрата техника в ръцете на невежи хора е куп желязо.
Истината за виновните България да се окаже на ръба на оцеляването поради спирането на природния газ от Русия едва ли ще излезе наяве. Вероятно ще влезе в сила неписаното, но желязно правило че гарван гарвану око не вади. За електората ще останат студените радиатори, загубите от прекъснатите производства и поуките, които вече станаха май много.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.