Кой днес пази България – единствено Бог ли?!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Проф. Кръстьо ПетковКои семейства и групи от политическия и властовия елит са притежатели на българските земи и гори?

Как са узаконили и как ползват присвоената собственост?  

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

До г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България

Относно: Престоящата проверка от Европейската сметна палата /ЕСП/ на дейността на сертифициращия орган на разплащателната агенция- Държавен фонд земеделие

Уважаеми г-н Премиер,

За втори път се обръщам към Вас със сигнално писмо във връзка с дейността на Министерството на земеделието и храните. През октомври 2009 г. Ви информирах за нередности в тръжната процедура за картографиране от въздуха на част от територията на България. За съжаление, официален отговор не получих, въпреки изричната законова разпоредба, уреждаща правата на гражданите и задълженията на държавните институции в подобни случаи. Което е и причината за решението ми да изпратя копие от настоящото писмо до, парламента, президента, БОРКОР, медиите. Впоследствие възнамерявам да информирав ЕСП и посланиците на европейски страни в София, които изпратиха запитване до ЕК във връзка с търга, проведен от МЗХ за картографиране на земеделските участъци!

Сега Ви занимавам по повод на официален документ- писмо на ЕСП /7.4. 2011г./, в което информират Сметна палата на България за предстоящ „Одит на дейността на сертифициращия орган при заверяване на данните от проверките по ЕФГЗ в рамките на ИСАК за финансовата 2011 година”. Зад сложната брюкселска терминология , се крият две ясни съобщения:

Първо, че ЕСП е решила да направи задълбочена проверка на начина, по който са отчитани и заверявани данните от проверките на разплащателната агенция, във връзка с т.нар. директни плащания на фермерите ;

Второ, че ЕСП се надява да получи предварително / до 6.5.2011 г./ информация от България, за да проведе планираната за октомври-ноември т.г. одитна мисия.

Предполагам, че сте информиран от Министъра на земеделието и храните за предстоящото изпитание. /За всеки случай и в интерес на фактологичната точност, прилагам копие от българския превод на писмото, подписано от г-н Олави Ала-Нисиля, член на ЕСП /.

Едва ли има съмнение, че инициативата на ЕСП-една от петте висши институции на ЕС- не се вписва в рутинната схема за провеждане на финансови одити. Съгласно приетата регламентация, ЕСП следи как се изразходват финансовите средства на ЕС, т.е. на европейските данкоплатци. И реагира пред ОЛАФ в случай, че сигналите за нарушения се потвърдят

При тази ситуация няма как да бъдат подминати няколко въпроса, за част от които алармирах в писмото, изпратено до Вас през октомври 2009 г.:

1. Разполагат ли МЗХ и правителството с надеждна и качествена картографска информация за земеделските земи, която е абсолютно необходима, за да се прилага прецизно процедурата по отчитането и разплащането с българските фермери? Противно на официалните изявления, експертите на Белгийско-българската асоциация Бест Ту Би смятат, че нито след първия търг за картографирането /август, 2009 г./ , нито след втория, проведен през м.г., Вашето правителство има на разположение изображения, отговарящи на международните стандарти. А за тези поръчки бяха похарчени бюджетни средства, при това на необяснимо високи цени!

2. На какво се дължи безпрецедентното забавяне при изплащането на парите на фермерите? И още-кой и въз основа на какви законови основания е наредил да се орязват полагаемите пари за фермерите с 20-30%? Нали тези средства са отпуснати за 100-процентово използване, ако са спазени процедурите от разплащателната агенция и бенефициентите! Или в България действат наредби, различни от европейските!

3.Защо от октомври м.г. досега в България няма постоянно действащ сертифициращ орган, чиято функция е да заверява данните от проверките на разплащателната агенция при извършване на разходите по ЕФГЗ? И как всъщност ще протече одита на ЕСП при положение, че в МЗХ от месеци текат кадрови кадрили, а скандалите за служебна некомпетентност, документни измами и сигналите за административна корупция са станали всекидневие.

Уважаеми г-н Премиер,

Съжалявам, че Ви занимавам с неприятни въпроси. Връщайки се от продължително задгранично пътуване в България разбирам, че неколкократно сте изразил мнение пред медиите да не Ви ангажират времето с неуместни питания. Но такава е съдбата на един премиер: да изслушва алтернативни мнения, да вниква в аргументи и да взема решения, когато са засегнати ключови държавни интереси. А случаят, за който ви пиша, е именно какъв:

Първо-става дума за пари, за огромни финансови средства, които за съжаление не се разходват и отчитат строго по правилата. Известно Ви е, че само годишните директни плащания на фермерите надхвърлят един милиард лева и че около половината от тях получаваме от бюджета на ЕС!

Второ-касае се за това, в какво състояние се намира българският кадастър. Знаете добре, че зад личните дрязги и скандали в МЗХ, парламента и правителството по повод на кадастъра, прозира една грижливо пазена тайна: кои семейства и групи от политическия и властовия елит са притежатели на българските земи и гори, как са узаконили и как ползват присвоената собственост!

Което ни отпраща към последния ми въпрос: всъщност кой днес пази България – единствено Бог ли?!

С пожелания за здраве и успех във Вашата политическа мисия!

Проф. Кръстьо Петков,

Управител на Бест Ту Би-Клон България

28 април, 2011 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.