ЗА ИНТЕРНЕТ – КОЧИНАТА, БИСЕРИТЕ И СВИНЕТЕ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

В голямата си част интернет-маниаците са просто свини, ровейки за клюки, пишещи гнусни коментари, същества без личен живот и приятели      Има много начини да прекараш един свободен ден. Когато обаче сядаш пред компютъра независимо, че навън слънцето грее като в Хавай или снегът блести като в швейцарските Алпи, определено имаш нужда от диагноза. Само по себе си любопитството не е лошо нещо, макар някои естети да не са съгласни. Човек натрупва информация, която може да използва по-късно за себе си или другите. Проблемът е по-скоро в съдържанието на тази информация и как се интерпретира тя. Когато става дума за образователна, развлекателна, възпитателна и научна информация, всичко е наред. Навлезе ли се обаче в личния свят на някого, става опасно. Измислени или верни, от там могат да изскочат страшни тайни, гнусни подробности и слава Богу, понякога и хубави неща. Интересно защо хората биват привличани от тъмното във всяка история?

      В общи линии преди да се появят компютрите, милиони хора аналогично си пилееха времето, четейки книги. Тогава това се смяташе за проява на добър вкус, израз на интелигентност и прогресивност.

Естествено имаше изключения, като великолепно описания от Сервантес идалго – Дон Кихот. Като цяло обаче човечеството не прекаляваше с четене и спазваше добрия тон, защото коментарите за книгите се правеха преди всички от литературните критици, чието мнение се смяташе за меродавно. Имаше правила, които общо взето се спазваха. След прочитането на една или повече книги, читателят си слагаше шапката и излизаше сред природата, отиваше на работа, кино или в най-лошия случай в кварталната кръчма. При всички случаи читателят имаше личен живот, добре скрит и пазен от очите и мислите на околните. Това му даваше самочувствие да се представя пред останалите за по-добър, отколкото всъщност е. Понякога дори ставаше в действителност по-добър.

      Сега компютърът развали тази илюзия, тази благословена, останала в миналото идилия. Това дяволско произведение замени книгите, вестниците, телевизора, киното, телефона и още куп отделни фактори, запълващи времето на хората. Не стига това, но и по един безсрамен начин разкри, че същите тези хора не са нито толкова възпитани, нито толкова добронамерени, нито толкова цивилизовани. Като висше достижение на човешката цивилизация, компютърът показа колко ниско се намират в духовен план създателите му. Защото, когато във виртуалното пространство се появи действително стойностен човек и с публикация или коментар се опита да изкаже мнение по определена тема, навалицата от комплексари, завистници и откровени глупци му се нахвърля дружно, злостно и с хъс, какъвто никога не биха използвали за добро дело.

    И тук решението е не да се отхвърлят компютрите, както някога английските тъкачи чупеха машинните станове. Изводът е, че изостаналите от високотехнологичното си произведение хора, трябва да се променят към по-добро, а това си е трудна работа по принцип. В голямата си част интернет-маниаците са просто свини, ровейки за клюки, пишещи гнусни коментари, същества без личен живот и приятели. Единствените им близки твари са хейтъри като тях самите, с чиято помощ могат да се опитат и ДА УСПЕЯТ да омаскарят дори Исус Христос.

      Парадоксът се състои в това, че и стойностните автори, както и графоманите, се нуждаят от публика, от читатели и признание, както и от реклама. До момента по-комплексно изобретение от компютъра за тази цел няма. Така се получава порочен кръг. И единственият начин да не се пилеят бисери за свинете остава публикацията не в Интернет, а само в книги. Книгите струват пари, за хейтърите те са табу, а от друга страна могат да стигнат лесно до добронамерените читатели. Така книгите отново ще си върнат загубения престиж и ще се осъществи едно естествено разделение за потребителите на информация. За свинете ще остане интернет – кочината, в която да грухтят на воля, да се калят до насита и да се радват, че не са единствени в „човешката” си свинщина.

 

                                                                                  

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.