ГУБИМ ВОЙНАТА… СЪС СЕБЕ СИ!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ГУБИМ ВОЙНАТА... СЪС СЕБЕ СИ!      Подобно на онези малки рибки, съпровождащи непосредствено акулите, за да си осигурят сигурност, спокойствие и дори остатъци от храна, ние българите все гледаме да се прилепим до някоя голяма и силна държава. И както се вижда от историята, при неуспех българските първенци и богаташи първо се гърчеят, по-късно се потурчват, след Руско – Турската война стават русофили, преди втората световна мимикрията ги превръща в германски шовинисти, а след края и буквално на другата сутрин се събуждаме по-червени комунисти дори от руснаците. Това не се променя и в най-новата ни история. Макар и трудно, след 10.11.1989 г. ние се преориентирахме от изток на запад, а по-точно към западна Европа и САЩ.

При всеки рязък завой в обратна посока зачеркваме реалността до момента и започваме отначало. Отричаме досегашните постижения, за сметка на илюзорни бъдещи такива, сменяме имената на улиците и площадите, но в душите си оставаме все същите – нагаждачи по интерес. Ако трябва да се учим от световната история и другите държави, в това има определена логика, но само до един момент. Когато е силно уязвима, политиката на една държава и позволява да лавира дипломатически, за да запази народа и териториалната си цялост. Когато „си стъпи на краката” обаче, същата държава започва да отстоява преди всичко своите национални интереси и приоритети. Всяка безпринципност в световната политика се наказва и колкото по-малка и беззащитна е определена държава в такава ситуация, толкова по-големи загуби търпи народа й. Защото определени министри, премиери или президенти могат да забъркат държавата в ужасна каша, но никога след това те не плащат за сторените безобразия. Всичко се струпва върху обикновения гражданин. В нашата история е пълно с такива примери.

      И сега идва отговорът защо, за разлика от другите държави, ние все сме в някаква криза – икономическа, политическа, материална, духовна и накрая национална. Отговорът може да бъде и сложен, и прост. По-краткия вариант на простия отговор включва ПРОСТИЯ ПОЛИТИК, който вместо да защитава интересите на страната си, я граби и предава, за да се обогати много за кратко време. Включва ПРОСТИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ на народа, който първо е избрал да го управляват недостойни хора, а после не реагира, когато те мародерстват на негов гръб и за негова сметка. Включва ЛИПСАТА НА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА и стратегия в дългосрочен план, за развитието на всички жизненоважни сектори в държавата – отбрана, здравеопазване, образование, правосъдие, социални дейности и икономика. Без визия за развитие през следващите 10 – 20 години, всяка държава е просто обречена! На нейна територия се настанява анархията, доброто скланя глава пред силата на парите или тоягата, а народа страда и се обезличава като нация. Или всичко, което се случва у нас през последните 22 години.

      Ако днешната българска държава оцелее след войната със себе си, не вярвам, че на някого от пълчищата вчерашни и днешни грабители след време ще бъде кръстена улица, училище или читалище. Хората ще гледат да забравят имената им по-скоро, защото те ще ни напомнят за нещо срамно, унизително и лошо.

      Спомням си като дете, как дядо ми изказваше възхищението си от благосъстоянието на някого: – „Живее си като Симеончо!”. Не след дълго метаморфозата би представила народния „герой” по друг начин: – „Накраде се като Симеончо!”. Само и единствено по такъв начин ще останат в националната памет, съвременните български мародери! А дотогава ни предстои война с престъпността в държавата, с чалгата и общественото примирение. Междувременно просто я губим тази война… със себе си!

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.