Защо трябва да е лесно, като може да е трудно

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Проблемът с бездомните кучета и зачестилите напоследък случаи на нападения на гладни глутници е поредният, при който се вдига много шум. Проблемът с бездомните кучета и зачестилите напоследък случаи на нападения на гладни глутници е поредният, при който се вдига много шум. Това обаче може да се окажа както винаги шум за нищо и дори факта, че човек е загубил нелепо живота си, изяден от кучета няма да промени нещата. И всичко ще си продължи по старому. Докато се появи следващия проблем и пак някой не загуби живота си, било след като е блъснат на пешеходна пътека , било след като е затрупан от рухнала стена на някой строеж.

Проблемът с бездомните кучета е само последния, който ме кара да задам въпроса: Защо трябва да е лесно, като може да е трудно?

При решаването на един или друг проблем има две опции- или се решава кардинално, или не се решава. Сигурно има лесни решения на подобни проблеми като този с бездомните кучета , но нашите управляващи предпочитат трудните. Защото така винаги могат да намерят оправдание за нерешаването им. Такива като: \“липса на пари\“, \“не е заложено в бюджета\“ или \“няма стратегия\“ и \“други са ни приоритетите\“, са често изричани от родните управляващи, когато се търси изход от ситуацията. Не съм запознат в детайли, как са решени подобни проблеми в някои по-близки или далечни нам страни, знам само, че в страни като Германия например човек може спокойно да се разхожда без да го е страх че може да стане жертва на нападение от изгладнели кучета, да пресича на пешеходна пътека без да се притеснява дали ще оживее или не.

У нас намеренията за справяне с един или друг проблем, без значение дали е регионален или национален, излизат на преден план само тогава, когато родната политическа класа се стреми към доверието на избирателите- тоест само в навечерието на избори. И след като го спечели пак не се случва нищо. И така всичко продължава да се върти в едно омагьосан кръг.

Проблеми има- решения не. И винаги се оправдаваме с трудностите пред вземането на такива решения, вместо да се направи по-лесното, да се взаимства опита на онези, коитовече са се справили с аналогични проблеми. Само така можем да се надяваме, че все някога ще заживеем в общество в което проблеми като този с бездомните кучета ще е изключение, а не правило.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.