Как се съсипа репутацията на една болница

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
400

Болница „Лозенец”Помните ли атаката на служебният министър Стойчо Кацаров срещу болница „Лозенец“? Ако не, напомням – смени ръководството ѝ и обвини болницата, че е източвала НЗОК, правила е незаконни трансплантации на хора от чужбина и висш държавен служител е бил трансплантиран с приоритет.

Още в самото начало изпитах съмнение, че въпросните неща са верни. Не за друго, а Стойчо Кацаров беше излъгал вече на два пъти с цел кадруване – при Александровска болница и при Пирогов. Е, мина време, събра се достатъчно информация и подозренията ми за поредна лъжа се потвърдиха.

TLDR: Стойчо Кацаров разбира се е лъгал яко и по трите точки. Ето и детайлите:

1. Лъжата за източването на НЗОК

Болница „Лозенец“ до 2019 г. включително беше т.нар. „Правителствена болница“. Като такава тя беше със специален статут и не беше регистрирана като другите болници като търговско дружество. В началото на 2020 г. болницата става университетска (към Софийски Университет) и на 10 януари е вписана в Търговски регистър. Това обаче не е краят на трансформацията – за да може търговско дружество да функционира като лечебно заведение за болнична помощ, трябва да получи разрешение за дейност. Такова искане е входирано на 28 януари до Министерство на здравеопазването.

Разрешение от Министерството се получава на 7 декември 2020 г. В периода 28 януари – 7 декември болницата е продължила да функционира по стария устройствен правилник. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на решението за преобразуването. Дотук всичко е наред и не е имало никакви нарушения.

Проблемът, който се е появил, е с пациентите, които са били на профилактични прегледи или са били обслужвани в поликлиниката към болницата амбулаторно през месец ноември. По правило те се отчитат за следващия месец, т.е. декември. Да, но през месец декември, когато е дошло времето за отчитането им, болницата вече е била с различна регистрация и съответно се е оказало, че пациентите не могат да бъдат записани в регистъра. Става въпрос за 65 пациенти.

Така, за да не бъдат загубени парите от цял месец, администрация на болницата е решила да ги отчете в общия информационен масив. Тоест решили са да ги отчетат като хоспитализирани или лежащоболни. Те наистина не са били такива. Но не говорим точно за „кражба на пари“ – говорим за единствен начин болницата да получи парите, които е изработила.

Все пак нарушението на правилата си е нарушение и вътрешния счетоводен контрол на болницата установява, че ще има проблем. Затова още преди от НЗОК да ги уведомяват, че не може така да се прави, на 5 януари 2021 г. директорът на болницата назначава комисия, а на 8 януари болницата връща в НЗОК 260 хил. лева. Това е може би първият път в историята, когато болница връща пари на НЗОК без все още да е извършена проверка от касата и без да е изискано да го правят.

Всъщност проверката на касата започва чак на 11 януари – три дни след като болницата вече е възстановила парите! Естествено нарушението е открито и по задължение НЗОК пуска сигнал до прокуратурата. Прокуратурата от своя страна установява, че болницата е възстановила парите и съответно вече няма основание за възбуждане на съдебно производство.

Проверка по случая е направена паралелно и от арбитражната комисия на Български лекарски съюз. Там също всичко приключва с резолюция, че болницата е възстановила парите по грешката, която е направила. Същото заключение дава и Асоциацията на университетските болници.

Ето това е „източването на НЗОК“. Всъщност аз смятам, че е обратното – МЗ и НЗОК са източили болница „Лозенец“, защото по правилата и законите, които са написани, има мъртво поле, в което в месеца след трансформацията болницата няма как да си вземе парите за определени изследвания. Тоест тя е попаднала в законов Параграф 22.

А колкото до министър Кацаров – когато сменяше ръководството той буквално излъга, че „текат проверки“. Не, никакви проверки не са текли – прокуратурата отдавна е приключила всякакви разследвания и проблеми в болницата не е имало към датата на смяната на ръководството.

2. Лъжата за вина на болница „Лозенец“ за неправомерни трансплантации на хора от чужбина

Болница „Лозенец“ наистина е първенец в България по брой извършени трансплантации. Направили са 33 броя за периода 2019-2021 г. По Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки има изискване трансплантираните да се обследват за наличие на родствени връзки до трета съребрена линия. Идеята е да се спре възможността за незаконна търговия с органи.

Обследването по въпросния закон обаче не го прави самата болница. То се извършва документално от нотариус. Кандидатите за донори и пациентите представят документите, които доказват родствена връзка и съответно нотариусът гарантира за тяхната истинност. Именно нотариалната проверка служи за доказателство пред болницата, че те не лъжат. Самата болница няма свой нотариус – тя не извършва нотариални услуги.

Освен това преди започването на самата трансплантация се информира Агенцията по трансплантации, която е отново външен за болницата орган, който е длъжен да направи своя независима контролна проверка на документите. Не само това, но и когато е ставало дума за чужденци, болницата е информирала и ДАНС за обстоятелството, че ще бъде извършвана трансплантация.

В крайна сметка е ясно еднозначно едно – болницата не е органът, който може да гарантира или отрича родствени връзки. Тя само трансплантира органите, след като други институции са ѝ гарантирали, че законът е спазен. Ако наистина е имало нарушения, те не са от страна на болницата, а са при нотариуса, който си е сложил подписа. Вместо да разследват него обаче, министър Кацаров решава да накаже болницата.

3. Лъжата за неправомерно пререждане в опашката за трансплантации на висш държавен служител

Да, има висш държавен служител, който е бил сред чакащите за трансплантация. Да, не е бил първи в списъка. Да, прередил е останалите. Но е имало пълно правно основание това да се случи.

Причината е, че при рутинни изследвания при човека е открито допълнително онкологично заболяване в ранен стадий. Става въпрос за проблем с лимфните възли, който е доказан чрез ядрено-магнитен резонанс и маркери. Такова онкологично заболяване не може да се лекува преди да се извърши належащата трансплантация. Затова според т.нар. „Милански критерии“ на Световната асоциация за трансплантология, при установяване на подобен случай пациентът прережда останалите в списъка и се извежда на челна позиция.

Доколкото разбрах няма как да не е уведомена Изпълнителна агенция за медицински надзор и съответно няма как по случая да не е направена независима проверка, в която въпросното онкологично заболяване да е потвърдено. Всъщност според наредбата реципиентът се определя именно от ИАМН, която от своя страна уведомява болницата. Тоест нарушение на закона от страна на болницата и тук няма.

Поне тук Кацаров не е излъгал, че висш държавен служител е прередил останалите. Но пък го е използвал неправомерно като претекст да смени ръководството на болницата със свои хора. Впрочем по жълтите сайтове се изнесе името на човека, който е бил трансплантиран, и се оказа, че не е някакво знаково публично известно име на политик, а просто дългогодишен служител в администрацията.

4. Заключение

Резултатът от всичко това е, че се съсипа репутацията на една болница и на нейния дългогодишен директор, който може да се каже, че е и световно известен. Проф. Спасов е извършил 98 трансплантации на сърце, черен дроб и бъбреци и е сред пионерите в редица такива дейности в България: първа трансплантация на черен дроб, за първи път извършил трансплантация на биещо сърце, направил е първа видеосистирана реконструкция на клапа през гръден кош, първа трансплантация на черен дроб на дете, първа трансплантация на черен дроб от жив донор, първа двойна трансплантация на черен дроб (един орган за двама реципиенти) и наскоро първата белодробна трансплантация. А болницата, която той ръководеше и която беше орезилена, е реално гръбнакът на трансплантациите в България – докато другите болници правят по 1-2 на година, както вече казах неговата прави над 10.

Репутацията е съсипана от Стойчо Кацаров, който е известен с дейността си в медицинските среди като… хм… няма никаква такава. От 1995 г. насам той е буквално професионален политик – започва от общински съвет в Дупница и след това преминава като депутат първо в ОДС, после в СДС, след това в ДСБ, а сега е сред хората приближени на президента Румен Радев.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.