Синдрома на неизживяното Средновековие

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
560

Георги ВеличковКакво е общото между вредата от ваксините, американците които не са кацали на Луната, пророчествата на Ванга, новините от пленарната зала и баба Илийца която се бори с кола?

Коренът на Злото е един – ирационалното мислене.

По едно време се надявах че това са отделни групички от (полезни) идиоти и полуидиоти, които нямат връзка помежду си.

Обаче колкото по надълбоко бръкваш, толкова по-ясно си личи здрава организация и здраво финансиране на подобни кампании.

Почва се от едни почти невинни публикации и реклами из медиите – Жива вода от Родопите лекува… Скилидка чесън помага… Супена лъжица с отвара от ххх на гладно лекува рак…

Отричане на фактологията и изкривяване на историята – Българите са най-древния народ в света, България е енергийния център на планетата, имаме най-хубавите квото се сетите…

Агресивното промотиране на „традиционните ценности“ – религията и фолклора. Фолклорът е златна мина за ирационалност – самовили, чудеса, кралимарковци, живи води, луди билета. Религията също.

Полиция и прокуратура си затварят очите за всякакви магове, шамани, ходжи, биоенерготерапевти, врачки, чудотворци.

Лично съм виждал „кабинети“ на „нетрадиционни“, през които дневно минават по над 20-30 човека. Ма те не плащат за услугата „разваляне на магия“, те пускат дарение в картонена кутия. Магът дори не вижда какво са дарили, камо ли да се отчита в НАП.

А всичко тръгва от образователната система. Разбираем е стремежът на дядо Вазов в ония години да героизира епохата. Неразбираемо е школото век и кусур по-късно да пльосва в учебниците най-ирационалната вазова героиня – баба Илийца, която зарязва умиращото си болно внуче, за да помага на някой дето не е чак толкова зле.

Децата в училище не знаят как функционира държавата в която живеят, какви са правомощията на президента и какви на парламента. Защо се събират данъци и как се харчат. Но знаят „силно да любят и мразят“ и „вярата в дните честити“. Резултатът е ирационалното поведение на депутатите в българския парламент.

Успешните нации са рационално мислещите нации. Неуспешните са тия дето „умом не понять, а можно только верить“ (Тютчев).

Откажеш ли човека от рационалното мислене, можеш да го накараш да вярва във всичко. Независимо от фактите.

Да вярва че ваксините са вредни, че норвежците ни крадат децата, че Истанбулската конвенция ще ни смени пола. Или ще ни докара джендъри от третия пол.

Че лекарите са „белата мафия“, че поредния месия ще дойде да ни спаси. Че американците не са били на луната. Че Слава Севрюкова, Ванга, Момера, знаят най-добре. Че науката е далавера и не трябва да и се вярва.

Земята е плоска. Рептилите и Сорос ни управляват. Самолетите ни ръсят… мога да продължа, ама хайде да не стане политизиран поста. Нека си остане на тема – с интернет и социалните мрежи welcome to the Middle age.

„Синдрома на неизживяното Средновековие“ – искаме си го. С лесните отговори на трудните въпроси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.