Всъщност тези хора не са изчезнали

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Преброяване 2021Георги Ангелов:

Националната статистика установи, че 400 хиляди души от българското население са изчезнали – населението според преброяването е 6.52 милиона души, а според миналогодишните данни на статистиката то беше 6.92 милиона.

Всъщност тези хора не са изчезнали, голяма част от тях са се преместили във Великобритания. Заради Брекзит страната премахна свободното движение на хора от 1 януари миналата година. Много българи са се преместили във Великобритания преди крайния срок (31 декември 2020 г.). До скоро не знаехме колко точно, но сега вече имаме представа – според официалните данни, към септември 2021 година почти 331 хиляди българи са подали документи за статут (вероятно числото ще се увеличи още малко, тъй като не са изтекли всички срокове). Но не всички ще получат одобрение да останат в Обединеното кралство – към момента поне 10% от заявленията са отхвърлени.

EU Settlement Scheme quarterly statistics, September 2021

 

Петър Ганев:
По предварителна оценка на НСИ населението на България от преброяването през 2021 г. е 6 520 314 души.

Отчетен е най-големият спад на население в историята на преброяванията – с над 840 хил. души спрямо 2011 г.

Това е сериозна корекция от текущите данни на НСИ, които показваха население от около 6,9 млн. души в края на 2020 г. Тази корекция ще се отрази и на икономическите данни – например БВП на човек ще се покачи.

Остава да видим данните и по региони и градове – интересно какви ще са данните за Пловдив и Варна и дали няма да има промяна във второто място.

Населението на София е 1 480 000 души – също сериозна корекция (нагоре) спрямо текущите данни

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.