Антимодерност

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
339

Георги ВеличковТова е общото между путинисти, комунисти, ислямисти, маоисти и православни талибани.

Големи групи хора, едни поради мързел, други поради природни дадености, трети заради образователната система, не могат и не искат да се впишат в съвременния свят. Такива групи лесно се управляват и лесно се насъскват срещу цивилизацията. Путин е само върхът на тоя айсберг.

Това е цял светоглед.

Светоглед в който науката е фалш и излишна, заменена от „духовност“ в стил Ванга и Дънов.

Американците не са кацали на луната. Ваксините са вредни. Както и цялата модерна медицина. Лечението е с всякакви „алтернативни“ методи.

Лоши са модерната музика, модерният театър, модерната живопис. Затова – хоро пред Театъра и връщане към „корените“ и „бългащината“ – сиреч към всичко което е противно на съвремието и носи усещане за патриархалност и „традиционни ценности“. Гайтани, шевици, потури, цървули, забрадки, нестинарки, ледени хора…

Неприемайки цивилизацията, тия хора са в постоянен конфликт със себе си. Хем отричат 5G, интернет, Гугъл, електромобилите, изкуствения интелект, хем всекидневно ползват продуктите на съвременния свят. Мразят Бил Гейтс, а всекидневно ползват Windows.

Колкото е по-ниска степента на образование, толкова по-лесно се насажда у хората такъв тип светоглед – „диктатура на пролетариата“, май най му отива като определение. Комунистите преди век усетиха и се възползваха от силата на простотията.

Спасението е четене и осмисляне.

Рационалност и аналитично мислене.

Високите технологии сами няма да ни направят образовани. Те са само средство, инструмент, който може да се използва и от „алтернативата“. Както беше казал класикът Данаилов – „дигитално Средновековие“.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.