ЗАЩО НИ МРАЗЯТ ГЪРЦИТЕ И ЗАЩО СЕ МРАЗИМ САМИ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Защото ни липсва ДОСТОЙНСТВОТО на един нормален народ, липсва ни вярата в нас самите и в собствената ни сила! Бях в Гърция и като се връщах от Аргос, Спарта и Каламата с влак, на няколко пъти влака бе забавян заради стачки. За гърците стачкуването е като завистта и оплюването за нас българите. Не, че те не си завиждат и плюят помежду си. Може да са мързеливи, лукави, подли и хитри, но интересите си знаят перфектно, и когато е нужно, се обединяват и защитават до край. На една гара попитах един от пътниците в купето защо толкова често стачкуват. – „За да не се превърнем в българи!“ – отвърна ми кратко той.

Всеки, който е ходил поне веднъж в Гърция знае, че не ни обичат и дори ни мразят за това, че сме българи. След отговора на случайния грък ми просветна, че ние сами се мразим май повече. И това е така, защото няма друг толкова примирен с робската си орисия народ, с толкова ниско заплащане на труда, с толкова високи цени на тока, водата, горивата и храните, с такова лошо правосъдие, здравеопазване и обществено осигуряване. Примери има хиляди, но аз ще визирам един от днес.

Синът ми е на две години и половина. Трябваше да бъде приет през януари на детска ясла, но там биват приемани деца най-вече с предимства. Сега е октомври и когато се налага да пътуваме с тролей или автобус, вече трябва да разполагаме с лична карта за безплатен транспорт и за детето. Правя копие на акта за раждане, давам шест лева за снимки формат 2 на 2,5 см. и отивам в осем часа в службата на „Градски транспорт“. Какво е учудването ми обаче, когато разбирам, че служителите започват работа в 9.30 ч. на обяд имат почивка и свършват работния ден в 16 ч. Естествено чакам час и половина, за да ми приемат документите и разбирам, че след седем дни трябва да ида, за да си получа вече готовата карта за детето. Не за друго, а защото картите бивали подпечатвани с печат в Общината.
Сега питам простичко: – Какво е това, освен откровена гавра с обикновените граждани? Та дори през тоталитарния социализъм такива бюрократични безумия не бяха допускани!!! По каква логика аз и още десетки хиляди граждани ще бъдем принуждавани да напускаме работата си в работно време, да чакаме на опашки, да даваме пари за снимки, транспорт и още куп глупости, за оня дето духа? Защо се оставяме да ни правят на маймуни и открито да ни забърсват шамари в лицето с безумните си разпоредби? Защо когато избухна някога, все се намира човек отстрани, който да ме утеши с ужасното: – „Не се ядосвай, нали знаеш, че от нас нищо не зависи!“
НЕ, НЕ и НЕ! От нас ВСИЧКО зависи, кротки и агресивни, добри и лоши, работещи и безработни, мои съграждани българи!!! От нас зависи дали самозабравилия се Бойко Борисов и крадливата му пасмина ще продължават да се гаврят с правата и свободите ни! От нас зависят цените на тока, бензина, хляба и сиренето! От нас зависят заплатите ни, здравните „услуги“, „правосъдието“ и бъдещето ни! От нас зависи ще я има ли България като държава или ще битуваме като крепостни селяни на тази територия! Няма нищо по-малодушно, погрешно и удобно за сегашните сатрапи в управлението, които не са по-различни от всичките предишни, от твърдението, че от обикновените хора нищо не зависи! Това твърдение обслужва само тях и хилядите мързеливи бюрократи, намърдали се по партийна, роднинска или друга линия, синекурна службица. От години ние седим, гледаме безучастно и псуваме, за да изпуснем парата. А е нужно да се обединим, да излезем на улицата и да потърсим нашето, истински народното правосъдие! Да сваляме правителства и „законно“ забогатели крадци, да им търсим сметка и да видим най-сетне, какво означава демокрация и свобода!
Ясно е, защо ни мразят гърците и защо се мразим самите ние. Защото ни липсва ДОСТОЙНСТВОТО на един нормален народ, липсва ни вярата в нас самите и в собствената ни сила! Възможно е, на някого дори да му харесва робския начин на живот!Ако човек не е видял нещо по-хубаво, как да знае към какво да се стреми и да воюва? То е все едно цял живот да си се возил с магарешка каруца и дори за миг да не си стъпвал в кола. Гледаш как другите профучават край теб, мигаш, но скланяш глава, защото има и по-лошо – да вървиш пеш!!! Докато робския манталитет продължава да битува сред народа, управия „отгоре“ няма да има!

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.