Разни хора… разни велосипеди…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Разни хора... разни велосипеди...Многообразието от велосипеди е просто учудващо. Не така стоят нещата в Дания, и в това няма нищо гнило или лошо. Обикновен работен ден в столицата Копенхаген. На Матс Ланге му предстои да измине поредните 12 километра до службата, карайки междувременно своя син на училище с помощта на карговелосипед.

„Да отидеш на работа тук отнема много време, особено ако имаш деца, които трябва да заведеш на училище и да ги върнеш. С помощта на велосипеда това става много по-бързо. С такива като моя могат да се превозват дори две деца“, казва за „Дойче Веле“ Матс. Освен това има достатъчно място и за храна.

 

„Леко е и много бързо“, добавя той. Подобни товарни велосипеди продава Ханс Кук. Заедно със свой приятел преди седем години открива първият така наречен Buletbice. Тогава, работейки като дърводелец му се налагало да транспортира материалите си с много тежко колело. Хрумнало му да започне да създава по-леки и бързи модели товарни велосипеди. „За нас това е един нормален вид транспорт. Създадохме нашето колело, ръководейки се от един стар датски модел, който в продължение на 60 години никой не беше обновил“, разказва той. Ето защо прави римейк на този велосипед, съобразен с реалностите на 21-ви век. Копенхаген е един от европейските градове, в които има най-добри условия за велосипедистите. Подобни товарни велосипеди тук не са нещо ново. И до 60-те години са били нормално средство за транспорт и доставка на продукти във вътрешността на града. Градските куриери тогава са използвали тежки железни модели товарни велосипеди. Днес велосипедите преживяват своеобразно завръщане, и не само това, но в датската столица броят на карго велосипедите наброява 40 000. Популярността им нараства не само в Дания, а и в цяла Европа. „Велосипедите, които са откритие на 19-ти век, могат да са решението на транспортните проблеми в големите градове“, смята експертът по урбанистична велокултура Микаел Андерсен. Велосипедът според него пак е тук и върши същата работа както преди век. А товарният велосипед е просто едно допълнение на така наречения велосипеден бум. Микаел изнася навред различни доклади и прави уъркшопове, за да обучава хората как да използват повече велосипеда. През 2013 година, за да популяризира каргобайка, публикува специален фотоалбум с товарни колелета от цял свят. „Не определям тази култура като велокултура, а като култура за изчистване на задръстванията. Колелото е средство, инструмент, който опростява ежедневието. И го намирам за най-добрия инструмент, който може да повиши жизнеността на един град“, споделя експертът. Инструмент, който непрекъснато се променя. Една компания – производител на велосипеди, разработва специална алуминиева рамка, която прави пренасянето на товари по-бързо и удобно. В Европа на все по-голяма популярност се радват например т.нар. Coffeebics. Има и тандеми с възможност за пренасяне на багаж. Напоследък все повече производители се ориентират и към електровелосипедите. „Това е велокултура 2.0. Днес на улицата може да се видят огромно разнообразие от велосипеди. Например възрастен мъж с триколка, тъй като вече не може да се чувства сигурен на две колела. Има велосипеди за всяка нужда“, казва Микаел. В Копенхаген колите стават все по-малко и на един автомобил вече се падат по пет колелета. „Имам електровелосипед. Фантастично е“, споделя една възрастна велосипедистка. „Тук могат да се поставят две деца и няколко торби. Това е моята кола“, споделя друга. Товарното колело като алтернатива на колата. Това вече го има в Копенхаген, остава и Европа да се научи да го ползва, за да оцени предимствата му.

 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.