ЯЖ И УМРИ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ЯЖ И УМРИКакто навсякъде из града ни и пред нашия блок се търкалят два безпризорника от породата „улична – превъзходна“. Добре охранени, като едното от олежаване затлъстя неимоверно. Горкичкото, хвана артрит и задух и със зор куцукаше около входа. Едва ли не, право в устата им летят от терасите тлъсти кокали и разни „майки Терези“ се надпреварват по всяко време да изсипват отпреде им цели тенджери с артисала манджа, с която зорлем се справят. Дори преди дни, докторката от четвъртия етаж им изсипа сутринта половин тава баница, останала от посрещане на гости предната вечер.

Защото всички у тях са на диета. Минаващите с количките си в момента двама клошари завистливо и с мъка преглъщаха пред вида на кучешкия пир. Животните се отблагодаряват с радостно подскачане и въртене на опашката при появяване на техните благодетели. Верни на пазаческия си инстинкт, двата яко охранени песа с ръмжене, яростен и възмутен лай отпъждат вълните от натрапници, опитващи да се наместят в завоюваната от тях апетитна ниша. Подобни „храненици“ има из целия град. Дремейки, сити и доволни, на сантиметри от муцуните им се търкалят цели хамбургери, сандвичи, или гранули „Whiskas“, до които преяли, не благоволяват да се докоснат, но бдително пазят. Днес обаче, единия от двата ни олежали се песове умря от топлинен удар, като не можал да се премести някъде на сянка в обедната непоносима жега, от откритата полянка пред блока.

Но, от животните към хората. Статистиката сочи американците като най-затлъстелия народ в света. Според последни проучвания 1/3 от над 300 милионното им население са с надномерно тегло. Няколко милиона души се смятат за крайно затлъстели, като имат над 50 кг. свърхтегло. Вече не предизвикват сензация случаите, когато за оказване на медицинска помощ с кран изваждат през прозорците на жилищата нещастните моржове, тъй като касите на вратите се оказват прекалено тесни за телесата им. Голяма част от тях са заприличали на самоходни палатки, с ограничена свобода на придвижване, поразявани от болести и ранна смърт. Икономиката и дори модата се е настроила вече на стандарта „Jumbo-Size“. Вече години наред стотици хиляди стават жертви на последиците от лакомията. Според данни на Американското раково дружество ежегодно около 150 х. души умират от рак, провокиран от свърхтегло. Трудоспособното около 200 млн. население работи за огромен брой свои нетрудоспособни, затлъстели съграждани. Още от детска възраст се води начин на живот, водещ до затлъстяване. Според проучвания две трети от децата, ненавършили още годинка се тъпчат с бонбони и други лакомства. А тези над 2 г. вече пият газирано и ядат хотдог. Всяко пето дете яде често чипс и почти ежедневно консумират пица. Здравните разноски за лекуване последиците от затлъстяване са над половината от общите медицински разходи. Междувременно заради наднорменото тегло се повишават дори разноските за бензин и на самолетните билети.

Може би ще ни е чудно ако узнаем, че причината за възникване на нация със свърхтегло е един единствен човек, който в първата половина 20 век чрез гениални рекламни мероприятия и връзки с обществеността насочва стрелката по този път. Едуард Л. Бърнс на практика оформя целия 20 век, като се почне от храните и се стигне чак до войните. Методите му са в ход и днес и продължават в бъдеще. Той извиква на живот различни манипулативни разработки, от които количественото увеличение на свърхдебелите навярно е най забележителната. Естествено като всичко „иновативно и прогресивно“, този американски стандарт достигна и до ах, така откритата и свободна Европа.

Преди години в храна за пилета в Белгия бе открит диоксин, след което там бе забранено в смеските да се влага отпадъчно олио от ресторантите, будките за пържени картофки и депата за отпадъчни мазнини. Премина и суматохата от болестта „луда крава“ и заразна слонгиозна енцефалопатия в говеждото месо, млякото, и млекозаместите, с които се хранеха телетата. Откриха диоксин в яйцата, червен червей в риба, застоели масла, утайки от пречиствателни станции и какви ли не „апетитни“ неща, попадащи в чиниите ни. Така наречените хранителни продукти са пълни с емулгатори, оцветители, подсладители, ароматизатори, глутамати, свързващи вещества и безброй други добавки с трудни за произнасяне имена, бълвани от химическите лаборатории.

Дори и в полугладна България вече се клатят с патешка походка нашенски „слонове“. На фона на истински, стържещ глад за някои, в медиите и мрежата на Интернет бъка от реклами за разделно хранене, диети и рецепти за отслабване. Хиляди страници с инструкции, рецепти и разбира се реклами на вълшебни средства за отслабване – хранителни добавки, витамини, антиоксиданти, специални еластични колани и корсети, спа процедури в петзвездни хотели и балнеолечебни комплекси. Цяло направление в туристическата индустрия. А накъде в нея, без „дебелариума“ на д-р Емилова? Влизайки в сайта на клиниката с нейния петзвезден хотел „Азалия“, на първо място се мъдри списъка на услугите за тежкотелесната и клиентела. Соления ценоразпис, естествено е „фирмена тайна“. А „лечението“ е сбор от еклектнични терапии и физически упражнения, като китайска гимнастика „ци-гун“ и „тай-чи“, индийска йога и репертоар от общо 28 инквизиции, като от филм Survivor за оцеляване, направо непосилни за мъчениците на кантара. И разбира се, неефективни. Горките барбарони, свиващи се и раздуващи се след напускане на клиниката, досущ като филмовите си прототипи. Особено ме разсмя прочита на услугата „масаж с рициново масло по метода на Едгар Кейси“. Интересно, масажа външен ли е, или вътрешен на правото черво? Но, всуе, защото новобогаташите ни, максимум до едно коляно назад са бивши плебеи, с инстинкт за яко плюскане, че утре може пак да са гладни. Епичната борба с килограмите и вредния навик на преяждането са в диалектично противоречие със заложеното в гените им, правещо усилията им почти излишни. Но, както с гордост е отбелязано в сайта и, вече 40 000 души са преминали курс на лечение в спорно-здравното и заведение. Какъв възход за д-р Емилова! От обикновен диетолог-рехабилитатор в санаториума на МВР във Варна – до ментор на богатата класа на Родината!
Но има и по-проста и ефективна терапия за привилегированите и пациенти – политици, бизнесмени и откровени мутри. Когато част от тях попаднат в ареста, или затвора, оставени на хляб и вода, възвръщат бързо човешкия си вид.

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.