Кабинетът просто е реден така, че да се хареса на всички

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Кабинетът просто е реден така, че да се хареса на всичкиМисля убедено, че кабинетът на Слави е реден не от него, а в комбина с ГЕРБ, ДБ и вероятно ДПС. Този кабинет е буквално все едно служебно правителство, но такова, каквото трябва да бъде (да се хареса на почти всички), а не руменрадево (което да прокарва само неговия тесен предизборен интерес). В този смисъл според мен ще бъде гласуван (с демонстрирано неудоволствие от всички), след което ще поработи с блокиран парламент до президентските избори. Като се смени пРезидента с нов, тогава ще му мислят.

Обяснявам защо мисля така. Имат си министър-председател, който ще е буквално икономическа котва – изключително дясно изразен, т.е. получават се гаранции за нисък дефицит, няма да пипа данъци и няма да харчи по социални разходи като луд. Предполагам, че и финансовия е такъв – младо гадже е, вероятно просто е пионка. Няма как да не се хареса на ГЕРБ/СДС, би трябвало да се хареса на ДБ, напълно ОК е за ДПС. Е, вече на БСП е пълна контра във всички възгледи, а за лудата Мая си е ясно – тям няма угодия каквото и да се направи.

Имат си здравен министър, който е изразено про-ваксър и лобист за по-строги мерки по време на епидемия, т.е. точно обратното на това, което ИТН пропагандираше. Това ако не е компромис, здраве му кажи. Би трябвало да е ОК за всички без ИТН. В навечерието на нова вълна от пандемията, това е основна тема каквото и да си говорим.

Външният министър е такъв, че няма за какво да му се каже копче – бил е по всякакви партии, има и опит в дипломацията. Типичната компромисна личност. Даже е бил в ролята на такава като служебен министър.

Министърът на МВР е типично ченге млад кадър на ДС, който е с политическа кариера около Иван Костов. „Дясна“ класика. Просто си е човек от системата.

Любо Дацов си е напълно ок за министерство на икономиката. Вече е бил там и се справяше читаво. То там и нищо да не свършиш, пак никой няма да се сърди.

Министърът на образованието пък е избран точно такъв, че психарите от ДБ да млъкнат, та най-накрая и да стане тяхното. Жената просто си е 100% техен човек – от Америка за България, т.е. баш спонсора. Години наред драпат да си прокарат лобизмите на Заедно в Час в МОН – ето им на, най-накрая ще стане. Нищо хубаво не следва от това, ама не мисля, че и на останалите партии ще им пука. Всички знаят какво е положението и че няма оттърване. Ето, получи им се. Би трябвало в момента спонсорите да са отворили шампанското.

Красимир Ненов е директор на „американска“ ТЕЦ. Човек от бизнеса, при това баш от този, който трябва спешно да се реформира. Тамън е и в ролята на човек, който да свърши полезна работа, и като компромисна личност.

Социалният министър пък си е 100% кадър на ГЕРБ. Тя, както се казва, е израстнала професионално в нейните структури. Припомням, че това е министерството с най-голям бюджет. Все едно Бойко Борисов я назначава.

И т.н. Кабинетът просто е реден така, че да се хареса на всички. Без БСП и без Мая, на която не може да се угоди.

В този си вид кабинетът може да бъде приет и да си работи, а в НС да си се дърлят като гамени колкото си щат. Замислете се – дори НС да се блокира напълно и нито един закон да не може да се приеме, то пак не е особена драма – всички съществуващи закони все пак си работят, а кабинета си върши работата. Всичко ще си е ОК, стига кабинета да не се олее в кражби (очаквам го само в МОН, но да видим – може и там да има спирачка).

Очакванията ми са следните:

– ИТН ще се опита от кабинета да не гърмят скандали, защото знаят много добре, че идвайки на власт одобрението и процентите започват да падат (още не им е връчен мандат, а вече ги захапаха всички). А са крехка партия. Ще са внимателни в изпълнителната власт.

– ГЕРБ ще се правят на сърдита опозиция. Ще подкрепят кабинета, а после ще го съсипват от критики при всяка възможност. Просто ще чакат да се върнат на бял кон.

– ДПС ще си играе своята игра на посредник, златен пръст, ще си върти лобизма зад кадър, изобщо – те са си в най-свои води при тази конфигурация.

– ДБ са си психари и ще са от осанна до разпни го. Ще подкрепят, подкрепят и в един момент, когато наближи краят на кабинета, за който са се договорили, по стара традиция ще избухнат, като очаквам пак протести, затваряне на кръстовища, „подмяна“, и нови лозунги. Просто ще си пренапомпат спуканата гума на младия електорат, който няма навика да помни. И с тази тактика вероятно пак ще си изкарат 10-те процента, не повече. Щенията им, видимо от космонавтските снимки, са били както при Борисов 1 да контролират 1/3 от министерствата, но Слави видимо им подряза крилцата, т.е. няма как да са доволни, но пък не са и без хич.

– БСП ще се превърне в тотална крайна антагонистично настроена опозиция и този път ще им се наложи да са много кресливи и чуваеми. Те нямат друг избор – единственият им шанс да се върнат като втора политическа сила е този. Ситуацията им е незавидна, но пак казвам – те са в безизходица и нямат правилен ход.

– А Мая си е луда… Там е Божа работа какво ще стане.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.