Война на световете е това, на цивилизациите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Last Judgement by Giotto di BondoneВойна на тиранията срещу свободата. На Злото срещу Доброто.

Руски свещеник казал в проповедта си „НЕ УБИВАЙ“ и още същия ден е арестуван за антивоенна пропаганда.

Грозят го 15 години затвор, според новоизкованите закони на Империята на Злото.

Тая война не е от вчера. От моето детство е. Още тогава ги имаше двата свята. Единият, на тия дето учехме, дрънкахме с китари, слушахме Пинк Флойд и Пърпъл и пътувахме на стоп. И другият – на тия дето пишеха доноси и рецитираха малоумщините на „Работническо дело“. Но някакси тия светове успяваха да съществуват паралелно, въпреки презрението с което се гледаха. „Два свята – единият е излишен“ – пишеше на червен траспарант в казармената ни столова. Всички знаехме кой – наричахме ги „life“ и „жизнь“.

През 90-те Злото уж щеше да си заминава, но не. Само си смени козината. Докато единият свят се бореше за свободата, работеше, произвеждаше, отглеждаше деца, другият създаде групировките, крадеше, изнудваше и опростачваше от телевизора с чалга и лъжи.

Допреди две седмици тая война беше студена. Виртуална. Вече не е. Злото унищожава с бомби жилищни квартали и болници, училища, пътища, градска инфраструктура. Заплашва с ядрен апокалипсис целия свят. Иска невъзможното – да върне времето. Няма как, хората са други, усетили вкуса на свободата.

Злото има различни имена – СССР, Русия, комунизъм, тоталитаризъм, БКП, БСП, ДС, КГБ, ФСБ… но вярвам, че на всеки е заложено да го разпознава. Дали ще му сътрудничи или ще му се противопостави е личен избор. Дилема, стара колкото света.

Илюстрация – стенопис от Джото
Капела дела Скровени, Падуа, Италия.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.