АКО МАФИЯТА У НАС ГАЗИ ЗАКОНИТЕ, ЛЕСНО ЩЕ СЕ ОПРАВИМ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Пламен ДаракчиевНе случайно казват, че мафията у нас си има държава. Парадоксално, но това си е съвсем законно. Доказателства и писмени свидетелства – колкото щете.

Днес на дискусията за изборните правила в хотел „Радисън“ се опитах да посоча едно от тях – средновековното синьорно право на феодала, познато още като право на първа брачно нощ. По отношение на изборното законодателство то действа още от 1991г., когато Конституцията определи, че няма разлика между начина, по който се гласува изборния закон и да речем Законът за виното или пък този за пчеларите. Сиреч с обикновен кворум и при обикновено мнозинство. По този начин най-важния за политическата система закон у нас, винаги е в грижовните ръце на управляващото мнозинство. Което и да е то.

Най-интересно, че през всичките тези 24 години, опозицията никога не роптае срещу това средновековно право. Причина за това е проста – всеки се надява, че когато се добере до властта, на свой ред ще може да го упражни своето синьорно право. И съответно да прекрои законът съгласно своето виждане коя партия трябва да пожъне най-голям успех в изборния ден.

За да не бъда голословен, цитирах дузина европейски държави, в които мафията е в немилост. В Унгария, например изборния закон се гласува с мнозинство от две трети. В Чехия се събират и гласуват две камари на парламента, което си е съвсем различно, тъй като съотношенията в тях се менят постоянно (Сенатът се обновява с една трета на всеки две години). Словенците също са заложили квалифицирано мнозинство. Дори братята румънци са предвидили така наречен органически закон, който предвижда обикновено мнозинство, но от всички членове и в двете палати. С органически закони се урежда изборното законодателство, например във Франция и Испания. Някои страни, като например Швеция директно залагат избирателната система в Конституцията, така че никой мнозинство да не може да си разиграва коня. И.т.н.

И накрая искам да ви кажа, че ако мафията у нас гази законите, лесно ще се оправим. Лошото е, че тя ги пише така че да и служат вярно. И затова сега ни е от трудно по-трудно.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.