Авантюризмът на Путин

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Авантюризмът на ПутинВече почти цял век след преврата, който болшевиките извършиха на 7 ноември 1917 г. Русия е в плен на две неща: на неистовото желание да „настигне и надмине“ Запада и на налудничавия стремеж това да стане само и единствено със средствата на авторитаризма и тоталитаризма.

Средствата периодично се преразглеждат, защото руските елити – на тласъци през около 30 години, т.е. с встъпването в съзнателен живот на ново поколение – осъзнават, че те никак не служат на целта „да стигнем и надминем“, а направо са убийствени за постигането на тези цели. Тогава настъпва „десталинизация“ – в 1956 – 1964 г., „перестройка“ – през 1985 – 1993 г. После настъпва откат – авторитаризмът стъпка по стъпка се връща, Сталин отново изплува от небитието и пак заема мястото си на икона. Сега е в ход реставрацията тип „Путин“ и Сталин отново е на мода. Защо Русия никога през последните сто години не успя да се отърве радикално от авторитаризма в политиката и от непрекъснатото изоставане в икономиката и стандарта на живот? Защото болшевишката революция изкара на преден план, консервира и така осигури почти вечен живот на най-архаичните пластове от колективната душа на руснаците – изкривения колективизъм, упованието на мощната воля на „бащицата“, желанието на всяка цена на света да се покаже, че Русия – понеже е огромна – е мощна, велика и непреодолима и че ако това не може да стане с водещ стандарт на живот, то ще е възможно с ракети, агресия и експанзия. Единственото утешение тук е, че все пак реформите от 1985 – 1993/4 г. все пак са по-дълбоки от всички други и поставиха началото на формирането на средната класа, която е призвана най-после да доведе тази огромна страна или парчетата от нея – до демокрация. Възможно е да видим това дори в близките години – авантюризмът на Путин много спомага именно за радикализиране на настроенията на образованите слоеве и на средната класа. А да въведе нов тоталитаризъм той не може – липсва му идеология, а оставените в наследство вече са негодни за целта.

 

Photo: Russia’s Prime Minister Vladimir Putin visits an agricultural exhibition at Russia’s Exhibition Centre in Moscow October 11, 2008. REUTERS/RIA Novosti/Alexei Druzhinin/Pool (RUSSIA)

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.