Зелен код за надеждите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Служебното правителство е качествено различно от предишното – и като личности, и като цели.„За мен истинският герой от миналата година е българското гражданско общество. То показа, че далеч е надраснало нивото на политическата класа и е развило безпогрешна чувствителност към всичко нечестно и задкулисно.“

Това каза минути преди да представи служебния кабинет президентът Плевнелиев, а съставът на предложеното от него правителство показва, че наистина се търси адекватен отговор на обществените очаквания и надежди.

 

Целите и задачите

Естествено, основната задача пред новото правителство е да подготви и осъществи честни и справедливи предсрочни парламентарни избори, но за да бъде изпълнена тя има две предварителни условия: връщане на общественото доверие и отпушване на механизмите на истинската парламентарна демокрация.
Оттук и първият проблем – връщането на общественото доверие при сегашните критични условия минава през бързи и ефективни действия за справяне с бедствията, при заложения финансов капан от парламентарното мнозинство на БСП и ДПС. Безспорно, това е изключително трудно, но все пак изпълнимо препятствие при условие, че оскъдните средства, с които държавата разполага не потънат в нечий джоб, а стигнат бързо, по прозрачен и справедлив начин, до действително най-нуждаещите се бедстващи. Колкото до отпушването на демократичните механизми, освен институциите отговорност трябва да поемат и обществените структури. И надежда, че това ще се случи, като начало дава решението за създаване на Граждански борд за свободни и честни избори към Министерския съвет.
От казаното от президента и от служебния премиер Близнашки днес следва, че основна цел на кабинета ще бъде реалното завръщане на страната ни към ценностите и принципите на демокрацията и евроатлантизма, от които доскоро управляващите видимо се дистанцираха. Казано директно – през последната година България загуби доверието на своите партньори в ЕС и в НАТО. Веднъж заради корупцията и откровеното крадене на средства по европейските програми и втори път, заради меко казано лъкатушещата позиция на управляващите по отношение на общите енергийни и външни политики на съюзниците. И в двете сфери правителството на Орешарски потвърди убедително тезата за отредената ни роля на руски Троянски кон в ЕС и НАТО.
Да, доверие се печели трудно и още по-трудно се възстановява, но при ясно изразена политическа воля и обществена подкрепа новото начало не е невъзможно. И защото все пак най-меродавни ще бъдат действията на служебния кабинет, си позволявам да цитирам част от допълнителните задачи пред него: „Подписване на Споразумението за партньорство с Еврокомисията за периода 2014 – 2020 г.; стартиране на процедурата за влизане в единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за влизане в Европейския банков съюз, както и програмата „България в НАТО 2020″. Ето, това са все интеграционни процедури, които напук на евразийските радетели, практически гарантират невъзможността за отклонение на страната ни от избрания геополитически път на развитие.

 

Експерти и омразници

Съставът на новия кабинет е звучен шамар за противниците на президента Плевнелиев и на служебния премиер Близнашки. Състав, който няма нищо общо с тежко доминирания от коалицията БСП-ДПС псевдоекспертен екип на злощастния Орешарски.
Всички членове на служебното правителство са безспорни експерти в съответните области и не в преобладаващата, а в огромната си част са били и са партийно необвързани. Образователният им ценз е впечатляващ, повечето от тях са възпитаници или специализанти на елитни европейски и американски университети, езиковите им способности не подлежат на съмнение и може би най-важното – поне на първи прочит всеки си е попаднал на мястото.
Да ми кажете сега нещо за популацията на калинките или за мястото на синтаксиса в развитието на масовия спорт и високото спортно майсторство, а?!
Както и да е – поне аз възприемам този състав на кабинета като зелен код за връщането на нормалността в държавата.
Подчертавам последните факти, които в развитите демокрации се приемат „по подразбиране“, защото атаките на омразниците, наричани снобарски в социалните мрежи „хейтъри“, започнаха още преди служебното правителство да е встъпило в длъжност. Този бил такъв, онзи онакъв, за тази или онази да не говорим. Вбесих се, признавам, въпреки че не съм изненадан, защото няма нищо по-нормално след почти 65 години присъствие на БСП във властта от 70 възможни след 1944 г., организираните простаци и омразници да взимат превес в социалните мрежи над разхайтените интелекти и наследници на „недоубитата буржоазия“ и потомствената стара интелигенция.
Назначените червени капиталисти са с друга мая и днес ролята им е друга. След като придобиха по /не/доказано престъпен начин националното богатство, е, не чак като предците си, сега могат спокойно да дърпат конците и на „хейтърските“ си марионетки.
И точно затова успоредно с преследването на целите и задачите си, правителството на професор Близнашки само ще спечели, ако бързо разкрие истината за кредитните досиета и далаверите около КТБ, за големите договори в енергетиката, за прикритата русификация на цели български региони и за хората, които се крият зад изброеното до тук. Убеден съм, че ако успее, този кабинет ще постави здрава основа не само за провеждането на честни парламентарни избори, но и за едно следващо демократично управление на страната. Управление не на олигарсите, а на утвърждаващото се като непреодолима сила и победило гражданско общество.

 

Снимка: president.bg

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.