Гьобелс ряпа да яде!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Гьобелс ряпа да яде!С цената на тотално оглупяване на населението руската пропагандна машина внушава, че Путин и политиката му нямат алтернатива

Попитали навремето Радио Ереван какъв трябва да бъде гербът на великия Съветски съюз. Отговорът бил кратък – амурче! На въпроса „защо?“ Радиото отговорило многозначително: Защото е голо, въоръжено и иска всички да го обичат!

Такава беше обективната истина в годините на Студената война. Сега тя се повтаря, но не като фарс, както мнозина биха си помислили, а като плашеща реалност. Според много експерти днешната руска пропагандна машина не само напомня за пропагандата от съветско време, но в много отношения ни връща към методите на д-р Гьобелс от Втората световна война.

От сива към черна пропаганда

Такъв преход наблюдаваме след началото на необявената война на Русия срещу Украйна. Посланията са кратки, ясни и ампутирани от фактите:
В Украйна Съединените щати и световният империализъм са извършили държавен преврат.
В Киев управляват фашисти.
Отцепените от руските сепаратисти области в Източна Украйна се наричат Новорусия и Украйна упражнява агресия срещу нея.
Крим е исконно руски.
Най-големи фашисти са бандеровците.
Русия е обградена от врагове. Враг вече не са само САЩ, но и страните от Европейският съюз, под влияние на гадните американци.
Санкциите налагани от Запада са необосновани и ще имат бумерангов ефект върху страните, които са ги наложили…

 

Владимир ЖириновскиВладимир Жириновски

И така стигаме до вчерашното изявление на небезизвестния „либерален“ националист Жириновски, който твърди, че решението за начало на трета световна война вече е взето и се чака рано или късно президентът Путин да го обяви. Затова въпросът тук вече не е дали Жириновски е луд или се прави на луд както сме свикнали, а колко пъти изречени уж импулсивно от него тези след това са се потвърдили в реалната политика на Москва. Защото за изстрадалия през безбройните войни руски народ заплахата от враговете е едно, а заплахата от война – нещо съвсем друго. И когато има посочен враг, заплахата от война придобива плът.

 

Изследванията на „Левада център“

Резултатите от последните изследвания на може би най-авторитетния руски социологически институт са изумителни и то не само заради регистрираните 87 процента одобрение за президента Путин. Прочетете сами:
61% от анкетираните са повярвали на пропагандата и се чувстват застрашени от Запада. Под 27% са онези, които подозират, че са манипулирани.
74% определят личното си отношение към САЩ като лошо, а 40% – като много лошо. Новото е, че за първи път над 60% декларират негативно отношение и към страните от Европейския съюз.
Немислимите доскоро 55% изразяват негативно отношение към Украйна, а 40% възприемат поведението на Украйна към Русия като враждебно. Едва 3% от запитаните намират, че Русия носи вина за случващото се.
А сега внимавайте: цели 44 на сто смятат, че светът днес уважава страната им повече, 66% твърдят, че Русия се движи във вярната посока, а по-малко от 20%, че така държавата може да стигне до изолация и безизходица. И още нещо интересно – президентът Путин се е радвал на по-високо одобрение /88%/ единствено през 2008 г., когато руските войски нахлуха в Грузия.

 

Лев ГудковЛев Гудков

На този фон са интересни оценките на шефа на социологическия институт „Левада“ Лев Гудков, който смята, че в „путинската мелодия звучат два основни тона – безалтернативността на положението в страната и илюзията, че единствено той може да промени нещо“. Едновременно Гудков подчертава, че днешният рязък обрат на статистическите данни е форма по-скоро на „някаква великодържавна и агресивна компенсация на масовото чувство за непълноценност и национално унижение“, което гражданите на Русия са изпитвали прекалено дълго.

 

Острието на кремълската пропаганда

Името му е Дмитрий Кисельов, дългогодишен журналист и водещ по първи канал на руската държавна телевизия, личен фаворит на президента Путин. От края на 2013 г. Кисельов е шеф на медийния конгломерат „Русия днес“, който по нареждане на „самодержеца“ безцеремонно замени относително обективната информационна агенция „РИА Новости“. На този индивид, защото ми е трудно да го възприема като журналист според демократичните стандарати, дължим тезите, че „Украйна не съществува, защото е провалена страна“, че в Киев днес управляват фашисти, че демонстрантите на Майдана са били подставени и платени от Запада лица… Да ви звучи по позитански познато?!

 

Дмитрий КисельовДмитрий Кисельов

 

Същият пропагандист твърди, че Западът е изроден, а хомосексуалистите не заслужават дори помощ при катастрофи, защото не били подходящи за продължаване на живота. И все пак неприкритата му гордост се корени в любимото му твърдение, че „Русия е единствената страна в света, която е в състояние да превърне САЩ в радиоактивен прах“. По-късно тази теза беше охотно използвана като пропагандна хватка и от вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин, комуто Путин, заради хапливия му език, е отредил ролята на „лошото ченге“ в международните отношения.

 

Параграф 22 или Руска рулетка

Това е същината на споровете около Русия между политолози и журналисти в целия свят. Налага се тезата, че ако Путин отстъпи в Украйна, авторитетът и рейтингът му в Русия ще се сринат, а това би сложило край на амбициите му да остане в историята като създател на някакъв химеричен Евразийски съюз. Но ако реши открито да нахлуе в Украйна, както навремето в Грузия, то той рискува да премине от логиката на прословутия параграф към игра на Руска рулетка с НАТО и демократичния свят, при цялата й непредвидимост. Налага се мнението, че може би най-безболезненият вариант засега е да се намери такъв компромис, при който войната в Украйна да бъде прекратена, ала така, че за Путин да остане някакъв изход и да не се почувства унизен докрай в собствената си страна. Въпрос на търпение и политики.
Но за да не завърша с отворен финал ви припомням още един показателен виц от съветско време: По протежение на една от изходните магистрали на Москва пропагандистите накачили огромни плакати: Да изпреварим САЩ по добива на въглища!… Да изпреварим САЩ по добива на стомана!… Да изпреварим САЩ по производство на автомобили!… И т.н. Но накрая имало една скромна табела, поставена от местните катаджии: Неуверен не изпреварвай!!!
Само за справка – днес брутният вътрешен продукт на САЩ е над 8 пъти по-голям от този на Русия. Коментарът е ваш.

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.