ИДИОТСКИ ВОТ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ИДИОТСКИ ВОТЧакат ни тежки времена на политическа нестабилност

Преди паралелните преброявания нищо не е сто на сто ясно. Възможно е дори, след отчитане на гласовете от Турция, БСП да се окаже трета сила. Но три неща се набиват на очи. Първото е катастрофата на БСП.

Второто е възходът на РБ, което категорично показва, че протестът чисто и просто успя. Защото възходът на РБ, който е най-близо все пак, до въжделенията на протеста, показва точно това. И третото е устойчивостта на безсмисления, крайно популистки и идиотски вот – като този за ББЦ (те ще танцуват само един мандат, но все пак…). Последното е, че без съгласието на ДПС (явно или тайно) никакво правителство няма да може да бъде съставено. Разбира се, това, за което протестът бе явен знак, а именно – тоталната криза на политическата система у нас, ясно се потвърждава от ниската избирателна активност. С две думи – чакат ни тежки времена на политическа нестабилност, на скърпени коалиции, на чести кризи и на нарастване на два вида вот – на устойчивия и ценностно ориентиран, какъвто е, с всички условности, вота за РБ, и на екстремно популисткия, полуфашистки вот, какъвто е вотът за ББЦ и „Атака“ и към който се приближава и вотът за ПФ.

Смешно е да се слуша, че няма да има правителство и че до Коледа били възможни нови избори. Разбира се, Б.Б., който е силно разочарован от резултата на ГЕРБ, плаши с нови избори, за да накара РБ да бъде по-сговорчив и съм сигурен, че ще успее в това, те бързо ще забравят, че са искали коалиция с ГЕРБ, но без Б.Б. да е премиер. Та – правителство ще има, най-малкото защото тази партия, която поради нежеланието или неумението си да състави правителство (в случая ГЕРБ) ще загуби катастрофално още едни предсрочни избори и Б.Б. знае това. Така че – или „голяма“ коалиция ГЕРБ – БСП (от Европа със сигурност ще натиснат за този вариант), или тройна коалиция ГЕРБ – РБ – ПФ, а може например и АБВ да се намъкне вътре. И двата варианта ще са нестабилни, това е сигурно. Ах, да – Близнашки носи историческа отговорност за новата поява на „Атака“ в НС. В стремежа си да услужи на ГЕРБ той позволи да се вдигне цената на тока, Волен (който е майстор на такива финтове) яхна това и – хоп – както беше почти умрял, влезе в новия Парламент. Дали това е нарочно или просто е от некадърност, ще разберем може би някой ден от мемоарите на проф. Близнашки.

 

Снимка: Нова телевизия

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.