Докато изданията от медийния кръг на ДС фалират – агресивната им посредственост остава устойчива величина

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевОтново Епицентър не спи – „НПО-ото на русофоба Илиян Василев получава 228 250 долара от „Америка за България“

Забавлявам се – в рамките на няколко седмици две публикации с една и съща тема. Вече казах, че за мен е чест едно от остриетата на ДС и номенклатурата, епитомът на задкулисието, ръководено от Тошев и Велева да забележат нашето усилие. Много пъти съм твърдял, че в ДС имаше и умни хора, но имаше и много посредствени.

 

Първо, никога не съм бил служител на ДС. Два пъти са се опитвали ме вербуват и двата пъти съм намирал начин да се измъкна. Разбира се с последствия.

 

Първият път се измъкнах като на психотеста им казах, че не мога да изпълнявам всякакви заповеди, особено глупави. Да видят протокола. Знаех, че това ще ме спаси, но последваха четири години де факто забрана за излизане от страната. Колегите пътуваха редовно, аз четях. Само хора живели в това време знаят колко е било лесно да откажеш. Но намерих начин.

 

Втория път – „издадох“ вербовката от ГЩ-РУ, на моя шеф и вече нямаше начин да ме вземат. Но затова си го върнаха, като ме спряха от възможността да уча и защитя дисертация в Колумбийския университет при осигурена стипендия и издръжка от моите американски домакини – бивш вицеадмирал от Шести Американски флот. Работех по теми, които у нас почти никой не разбираше – Тристранната комисия и глобализацията. А годината беше 1987 година – уж перестройка, но не за всеки. Затова след време, вече като посланик написах книга за Глобализацията и Завръщането на България в Историята, към която имам много претенции, но смея да твърдя, че и десет години след написването си стои много конкурентно на пазара на аналитични трудове, особено английското и издание. Защото и четенето и термините бяха основно на английски.

 

Накрая реших, че няма да ме оставят на мира и трябва да играя с техните методи и техните оръжия. Тази битка продължава и до ден днешен. Те могат да си мислят и да се опитват да внушават каквото си искат, но винаги съм бил от другата страна на Тошев и Велева и тогава и сега.

 

Скоро правя юбилей и зная, че ме смятат за „предател“ или „изменник“, защото им познавам и методите и психологията. Както казах в повечето случаи ставаше и става дума за посредствени хора. Нищо, че имат пари и власт – ако не бяха посредствени щяха да направят така, че България да процъфти – толкова години са на власт, включително в медиите.

 

Разкарваха ме по МВР за да давам обяснения защо мои приятели емигрираха и разбрах, че има много доноси срещу мен. Но никой ни пита за тези „досиета“. Пък и не се интересувам – само зная, че емигриралите ми приятели са ми приятели и до ден днешен.

 

Но кукловодите успяха в едно – да замажат проблема с ДС, като го етикетират – за да не могат хората да разберат истината. Така вместо разкриването на вътрешните механизми на взаимодействие между партиен и ДС апарат, Вие имате щампи и картончета. Генералите от ДС оркестрираха този тип разкриване на ДС чрез комисията, който бе напълно безопасен за тях. Важните им хора бяха скрити или извън обсега на публичния контрол и присъда.

 

Тъй като няма какво да измислят за мен изсмукват някакви тотални глупости за земеделски лидери от Британия, които уж съм следял – единственото вярно е, че ДС действително имаше хора навсякъде, но така и не успяха да вербуват когото и да било. Сетете се защо. А моите приятели в Британия останаха и до ден днешен. Не всички, защото мнозина починаха.

 

Що се отнася до сайта Bulgaria Analytica – да си го сложат на букмарк – тепърва започваме. Всичко е открито и прозрачно – проблемът им, че докато всеки може да намери кой и от кого е финансиран в нашия случай и отчет за всяка стотинка, те усвояват средства от неназовани източници, вземат необезпечени кредити от банки, които не връщат, включително по неведоми пътища от чужбина. Когато разкрият всички източници на финансирането си, тогава ще бъдем в сравнима степен на прозрачност, която условно казано да ни постави на еднаква нога на комуникация. А хората да преценят кой от каква позиция пише.

 

Писах и преди – Епицентър и Блиц разбират този грант според своите ценности и стандарти – като „пари за усвояване“. За да ги разочаровам – парите от Фондация отиват за да привлечем млади и неизвестни автори, включително българи от чужбина, за да може да се балансира обществения дебат с повече и по-съдържателни аналитични материали. И досега сме го правили със свои средства, просто сега имаме по-голяма възможност.

 

Очаквайте следващата статия с работно заглавие – Политическа икономика на русофилството – не съм сигурен, че ще остане това заглавие. Но ще бъде интересно…

 

Едни мои колеги от западни аналитични центрове с които партнирам ми казаха, че трябва да почерпя за това, че съм попаднал в списъка от 87 европейци, на които им е забранено да влизат в Русия. Признание, което не се получава просто защото някои у нас ме наричат „русофоб“. Фобията е вредна, омразата е сляпа. Аз просто разбирам процесите зад кадър и там и тук и затова шефовете от ДС и номенклатурата се мъчат отново като с картончетата да ме етикетират като „фоб“ и да ме дискредитират по всякакъв възможен начин.

 

И миналият път им предлагах – нали имат Институт за анализи към Епицентър – пишете работете и сравнявайте – качеството на работите в сайта Bulgaria Analytica и Вашите. Читателите ще преценят…

 

А конкретния повод да се нервират е статията ми „Приносът на Запада за „успеха“ на прехода – невидимия дух на Ялта“.

 

Да перифразирам Роналд Рейгън – Bulgaria’s best days lie ahead, you ain’t seen nothing yet – Най-добрите дни на България предстоят, още нищо не сте видели.

 

 

Илиян Василев

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.