МАЛКОТО КАМЪЧЕ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Wine, women and song Вървяхме по пътя към службата с колежката Искра, когато ни застигна лаборантката Светла.

–                     Исе, каква диета прилагаш, че си се вталила толкова много? – запита тя и едва тогава си дадох сметка, че колежката ми е видимо отслабнала. Тя не бе много пълна, по-скоро бе приятно закръглена, или както казваше шефа на отдела – пухкавичка. Сега обаче бе придобила едно фино изящество, което я правеше много привлекателна. Дори тъмните сенки под очите не я загрозяваха, а напротив, придаваха и някак загадъчен вид.

–                     Ако ви кажа, няма да повярвате! – въздъхна Искра, а на Светла само това и трябваше.

–                     Кажи, де! И аз искам да ги намаля тия излишни килограми.

–                     И да ти кажа, едва ли ще ти подейства като на мен.

–                     Казвай, казвай! – продължи да настоява Светла и колежката започна някак неуверено:

–                     Това се случи точно преди две седмици. Бяхме с мъжа ми на гости на абитуриент, при едни семейни приятели. Те живеят на деветия етаж, в един десететажен блок. По някое време излязохме на терасата да изпушим по цигара.

Говорехме си тихо, наслаждавахме се на красивата панорама на града, когато на терасата под нас се появи млада жена, с бутилка вино в ръка. Бях се облегнала на парапета и виждах всичко отблизо. Жената бе облечена в изящна черна рокля и в първия момент помислих, че също е абитуриентка. При по-внимателно вглеждане обаче се виждаше, че е на възраст около тридесетте, но красотата и я правеше да изглежда по-млада. Тя сложи две кристални, по всяка вероятност сватбени чаши, на парапета на терасата и ги напълни с вино. От блясъка на залязващото слънце виното изглеждаше особено примамливо с рубинения си цвят. На мен чак ми се прииска глътка, но не изобщо вино, а точно от това в кристалните чаши. Без да ме забележи, жената взе едната чаша, изпи виното наведнъж и като протегна ръка през терасата, пусна изящната чаша. Спокойно проследи как пада и се разбива на земята. После представете си, извика с глас, който не ми излиза и до сега от главата. Не беше силен вик, а някак отчаяно безнадежден. Като на човек който се дави и за последен път, с последни сили вика за помощ.

–         Какво извика? – не се стърпя Светла.

Искра сведе поглед, въздъхна и продължи:

–         Само извика „Милене!”, стъпи на решетките на парапета и скочи през балкона.

–         Как така скочи?! – спря се на едно място Светла – Да не искаш да кажеш, че се е пребила?

–                     Да! – кимна колежката ми – Тя просто скочи и се уби. Тялото и тупна долу, все едно някаква кукла падна. Жената която преди миг бе жива на метър – два под мен, изведнъж бе напуснала живота завинаги. Ей така – раз и край! В него момент останах без дъх.

От тогава не мога нормално да спя, да се храня и дори като работя, допускам грешки. Както забелязахте, вече отслабнах с няколко килограма. Сега ми стават някои от старите ми дрехи.

–                     И защо го е направила? – не се стърпя Светла.

–                     Още същият ден разбрахме страшната история.Тя е още по-тъжна, за съжаление. Накратко, става въпрос за младо семейство.Мъж, жена и детенце на две години. Оженили се по любов както се казва, живели, обичали се, но като във всяко семейство отношенията им се пообтегнали. Мъжът останал без работа, но не казал на жена си, за да не я тревожи. Станал мрачен, мълчалив, а тя си въобразила, че има любовница. Един ден за беля го видяла в колата на някаква жена, която всъщност му била братовчедка и се опитвала да му намери работа. Точно като в лош виц. У дома тя му спретнала страхотен скандал. Той не обяснил нищо, а просто излязъл за да не се ядосва. Това я вбесило. От няколко седмици били без пари, направили няколко заема и дори не можели да купят памперси за детето. Абе, мизерия! Знаете до къде ни докараха през последните години „скъпите” ни управляващи. И като всяка емоционална жена, решила да му го върне. Обадила се на някакъв неин съученик, който открай време бил влюбен в нея и той веднага дотърчал. На кого е оставила детето не знам, но отишли за час – два в някакъв хотел и тя като абсолютна патка му се отдала. Направила го от инат и женска глупост, и защото много го обичала, както обяснила по-късно. Да се чуди човек, как от любов тръгваш да спиш с първия срещнат, ама нейсе. Обаче когато след няколко дни братовчедката на мъжа наистина го устроила с работа, той разказал за проблемите си. А тя с всичкия си акъл взела, че му признала за изневярата. Така нещата станали действително сериозни. Мъжът не преглътнал новината, защото било уязвено достойнството му, а и самият той не и бил изневерявал никога. Решил, че трябва да се разведат и това последно камъче обърнало колата. Стресирана, изпаднала в депресия, без да мисли адекватно за детето и бъдещето си, решила да приключи с живота. Чувствала се виновна и скочила от балкона в същия ден, в който преди няколко години се оженили. Нелепа смърт и страшна трагедия! От тогава не съм на себе си!

Тримата продължихме да вървим мълчаливо. Дори на любопитната лаборантка Светла не й се говореше. Уж бяхме свикнали с ежедневните черни и стряскащи новини по телевизията, където даваха какви ли не ужасни случки, а сега разказа на Искра ни потресе. Всъщност едно е да гледаш като на кино, каква беда е сполетяла някого, а друго, когато по неволя съзреш смъртта отблизо. Като пристигнахме в службата, лаборантката неочаквано заяви:

–                     Аз за това не вярвам за нищо на мъжа си!Да прави каквото ще, стига да не научавам за простотиите му! Дори да разбера, да не взема да скачам от балкона заради него, я! Хайде, бе! Животът е само един.

         Двамата с Искра се спогледахме. Като в ония карикатури без думи, нямаше какво да добавим към коментара й.

                                

 Photo: Wine, women and song by Sheila Carroll

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.