Песъчинки

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Песъчинки–  Извинете, познаваме ли се отнякъде? – гласът ме изтръгва от дрямката и аз надигам нос с полепнали песъчинки по него. Поглеждам, но яркото слънце ме кара да примигна. Засенчвам очи с ръка. Определено не се познаваме.
– Не – декларирам кратко и ясно, след което отново забивам лице в хавлията.
Две минути по-късно:
– Сетих се! – сянката е още над главата ми.
Започвам да размахвам ръце в опит да намеря очилата си и накрая – слава на Нептун – ги напипвам. Слагам ги. Сянката придобива очертания.

– Сънувал съм те – така, както е придобил очертания на нещо високо, рошаво и обуто в червени боксерки, досадникът е преминал на ти.
Сбърчвам нос, защото песъчинките по него ме гъделичкат, опитвам се да сдържа кихавицата си, но не успявам.
– 275 – Н- Ники – приятно ми е!
Кихам втори път.
– 274 – М – много ми е приятно!
Готов е да изреди цялата азбука, докато моето единствено желание е да си разкара клишетата от мен.
– 827 – Р- разкарай се – изстрелвам и не дочаквам да се насладя на слисаното му изражение, а красноречиво оставям очилата настрани и се приготвям да продължа със заниманието си, т.е. – да подремна.
– Имаш страхотно дупе!
Ма Бооооже, тоя от дума не разбира.
– Ама ти още ли си тук??? – влагам в гласа си цялото презрение, което изпълва душата ми. Не е трудно. Мразя мъжете! Много ги мразя! Отказвам ги! Ще ми се прегръща той с някаква си джофра, докато аз го жаля, че си спуква гъза от бачкане. Да съм ходела с Нина на море, не можел той… Не можел ли? А може да ходи по купони с разними ти блондинки. Край. Точка. Никакви мъже. Казах. Нищо, че Нина не ми вярва. Отказвам ги. Ето и тоя – какво като е хубавец – ще го разкарам. Аман от хубавци! Никакви мъже повече.
– Аха – отсега и завинаги – наглецът прикляква и черните му очи се вторачват в моите.
– Без очила си по-хубава. Като си с мен няма да ги слагаш, нали… обещаваш!?
Така подскачам, че главата ми се удря в пръчките на чадъра, на който само това му трябва да литне към другия край на плажа. Хуквам след него, ръсейки наляво и надясно – „извинете, много извинете!“
– Споко, хванах го – наглецът ме е изпреварил и държи здраво непокорния чадър – ей ся ше ти го забия здраво. Къде да е – отпред или отзад!?
Малеееее, няма отърване от тоя.
– Сама ще си го забия – протягам се да хвана чадъра, обаче кракът ми пропада в някаква дупка (да им се незнае и хлапета, целия плаж са разкопали), залитам и се приземявам върху нахалитета. Т.е. приземявам и него. Ммм, колко е стегнат коремът му – отбелязва мимоходом подсъзнанието ми, карайки ме да се възмутя сама от себе си.
– Леле, колко си бърза. Знаех си, че ще стигнем до това ама не очаквах да си толкова експресна – черните му очи се смеят.
Усещам как гъста червенина обгръща лицето ми. Направо съм бясна!
– Мммммнооооо-го ссси нахааален – процеждам, изправяйки се – би ли бил така добър да ме оставиш на мира!
– Не мога – гласът му прозвучава толкова сериозно, че не усещам как от устните ми се изплъзва.
– Защо?
– Първо, защото никак не те бива в забиването на чадъри и има опасност да изтребиш половината плаж и второ – защото имам намерение да прекарам живота си с теб. Няма друг начин – без мен си загубена.

– Аааа- пчии-хуууу!
– 100 – А-Аз – изстрелва мъжът ми.
– Еее, дай някакво друго число – протестирам през смях.
– Добре де -275.
– 14, Н – постановява доволно 8-годишният ни син – Ники, значи аз, мамо.
– Стела трябва да ти призная нещо и мисля, че сега е моментът – казва мъжът ми, докато копае дупка за чадъра – омръзна ми да живея в лъжа.
Усещам как краката ми се подкосяват и присядам на пясъка. Той вдига черните си очи и ме поглежда с онзи сериозен поглед, който вече 15 години ме обезоръжава.
  – Стела – гласът му е тих, но твърд, дори децата са замлъкнали, усещайки сериозността на ситуацията – излъгах като казах, че ти без мен си загубена…. не е вярно.
Сърцето ми се качва в гърлото. Тук ли трябваше? На плажа? На точно този плаж и то пред децата? Ники, който до момента помага на баща си в копаенето, замръзва с лопатка в ръка, а Ели за миг излиза от състоянието – не ми пука за нищо, аз съм тийн – и вторачва уплашен поглед в пръстите на краката си. Изглежда тоолкова малка и крехка.
Знаех си… знаех си, че е трябвало да откажа мъжете. Знаех си-няма начин от едно клише да се роди вечна приказка.
– …….Не е вярно, Стела, ти можеш без мен…… А аз…….. Аз без теб съм загубен! Честита годишнина, любов!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.