Ша ти казвам бъдещето ша ти казвам

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

 Ша ти казвам бъдещето ша ти казвам    – Ша ти казвам бъдещето ша ти казвам, момиче!
 Кво момиче съм аз? Ама ме ласкае, знам че ме ласкае и въпреки това изпъвам гордо гръб.

    – Нещастна любов имаш – догонва ме – билка за любов ша ти давам, стой, не бегай, ма!

Гласът на мургавата кака звучи подкупващо – обещаващо

    – МАгия са ти правИли. Стара жена, лоша жена, дреха ти е крала и мАгия ти е правИла.
Ясна ми е – мисли си, че няма начин да няма около ми някоя по-възрастна , дето съм я нарочила, че ми мисли злото. Ядец-нямам. Около мен – мир и любов всемирна.

   Тя обаче не го знае това и не се отказва. Явно, видяла, че забавям темпото, решава, че е хванала балъка на деня. Застига ме с енергична крачка :

    – Слушай сега, момиче. Умно си, хубаво си – брей как ми позна, бе!

    – Оня дето те лъже да го оставиш. Един такъв рус, бел – еее, аз руси мъже не харесвам… освен Брат Пит може би, ама не помня да сме имали вземане – даване с него. 

    – Нема тоя да ти е венчило. Тоя само те лъже и по други ходи – знам си аз, с Анджито. Сериозно си ходят,  дори законно, бих казала… даже няколко дечица си народиха. Ама не я прекъсвам, да не й секнат виденията.

    – МАгия ти е правила – подема пак рефрена циганката, натъртвайки на А-то. Аз междувременно я разглеждам – може и моя възраст да е, може и малко по-млада или малко по-стара, ама много малко. Зъбите й – бели и равни, на ушите -големи златни обици, филигран, дрехите й – поразмъкнати, но чисти. Дори долавям някакъв парфюм. Макар че определението „парфюм“ да е доста пресилено. Пръскала се е с нещо. Дали пък не са някакви феромони на доверието – за привличане на балъци. Псевдо–врачката обаче тълкува оглеждането за интерес и с още по-голямо въодушевление продължава историята за мАгията:

    – Една такава дебела жена, ама не ти е точно рода – май приема мълчанието ми за потвърждение и смело продължава – комшийка може да ти е – а, не ще да е… Комшийката ми вярно си мислеше, че е дебела, ама отслабна. На канско гладуване се подложи, само зеле ядеше, свали 15 кила, на нищо не мяза вече.

    – Дреха ти е крала, мАгия ти е правила – добре де, разбрах, че мАгия ми е правила. Давай по същество, за оня русия. Кой ще е тоя, като няма да е Брат Пит? Пит е ясен – бита карта е вече, това и без врачуване го знам аз и целият свят.

Новата ми познайница не бърза:

    – Много завистници имаш. Завиждат ти, майка, ем си убава, ем си умна, ем си добра – те това е М о я т а циганка. Изпъчвам гърди, гордо. Верно, че под якето много не се виждат, ама се пъча – ем убава, ем умна… добра – то не че е кой знае какъв келепир, ама карай.

 Аз се пъча, а интонацията на циганката става леко тъжна, дори загрижена, почти по майчински или поне лелински, в краен случай-сестрински: 

    – Лоша мАгия ти е правила, тежка- да се не женваш никогиш. – прави драматична пауза като клати глава и тихо, но съчувствено, цъка с език.

Любопитно ми е дали дъвче тютюн. В представите ми истинската врачка непременно дъвче тютюн и го плюе. Тая може само да плюе, де да я знам.

    – Ех, момиче, майка… душманка си пуснАла в къщата си, душманка, майка. На ходжа те е носИла – тук ме поглежда въпросително. Явно търси потвърждение. Иде ми да я питам дали майка ми ми е душманка и да й кажа, че от години не ми е идвала на гости дреха да ми краде.  Не, не ще да е майка и затова завъртам неопределено глава. Няма да я разочаровам, я, толкова труд хвърля. Жената приема жеста ми за задоволителен и театрото продължава, дори сме събрали малко публика – двама трима са се спряли, люпят семки и чакат да видят как ще се развие сагата на живота ми:

    – Нема да се плашиш, майка, ша гу разваляме мАгията!!! – категоричността в думите й е като първа глътка въздух на страдащ от клаустрофобия, прекарал 2 часа в заседнал асансьор.

    – У вас ша ма водиш!!!….. – ааа,така няма да се разбереме. Не съм чистила от събота, да си имаме уважението.

Моята циганка улавя сигналите на негостоприемство, които започвам да излъчвам и сменя предвидливо посоката:

    – Ама може и тука, веднага  –  това тук и сега по-ме устройва. Вдигам въпросително вежди, като въртя с палеца си халката на безименния. Навик, какво да го правиш. Леко ми е широка и вече найсет години се хващам да го правя в моменти на досада. Чакам оферта, ако продължи да се мотка, каката ме губи като слушател, интересът ми вече е поизбледнял и тялото ми се накланя като ей сега да си тръгне, барабар с портмонето и ушите, които симулират слушане.

    – Слушай, момиче (четка, ясно), кво ша правим. Даваш ми 200 лева… – лелее, и заможна й изглеждам явно. Скъпарски мАгии ми се правят. Подсъзнателно притискам кожената си чанта. Тоя ми жест не е фиксиран обаче, защото мургавелката продължава:

    – Пишеш ми на едно листче името на оня, русия – на брат Пит, ясно – и на друго листче името на другия-черния – явно за черния не се сещам веднага и ми проличава, щото циганката ме срязва:

    – Знаеш, го,знаеш го. Гледа те, иска те, мисли те, ама ти го бягаш. Няма го бягаш. Той ти е венчилото, той ти е късметя! Разваляме мАгията и до година ша са женваш и две деца ша ти прави, къща голяма ша ти купува, на ръце ша та носи, царица ша си му – баси как го изпуснах тоя черния! Чудя се, ако й дам 200 лева дали ще ми уреди автоматически развод, да го взимам тоя като толкова се напъва царица да ме прави. Така де.

    – Давай парите, момиче, да разваляме бързо проклетията,да се женваш, да ти тръгне живото – явно и на врачката вече й втръсва тоя монолог.

    – Ми, аз, таковата, нямам – проговорвам, като си се чудя защо въобще го правя, а не си хващам пътя, дето си го вървя, че имам вечеря да готвя, защото оня, моят, като се пребере все е гладен като вълк и от вратата ме подхваща – „Батман, кво ше вечеряме, че не съм ял цял ден“. Да си ял бе, да си ял. Ааама-ха! Мен един черен царица иска да ме прави…

    – А нямаш!? Нали взе вчера заплата, как да нямаш??? – е те тука те сигАнката ме занитИ и а-ха да почна да превъртам лентите с черни и руси мъже в риалитито ми скучновато, като се сещам, че е 2-ри. 2-ра дата на пореден месец. Тарикат-циганка бе, тарикат, признах й го. Не разчита на един гол психологизъм.

    – Взех, ама я дадох на мъжа ми, защото му казали, че му е правена магия и няма да се ожени, та да му я развалят – изричам усмихната, продължавайки да въртя халката си с камъче по средата. Много си я харесвам халката, как ни хрумнаха такива оригинални – хем жълто с бяло злато комбинация, хем с камъче – елегантна работа, и дискретна, само дето ми е леко широчка.

    И циганките понякога мълчат. Аз обаче съм любезна – благодаря й за отделеното време и й давам два лева да пие едно кафе за мое здраве. Бързам, трябва да готвя. Макар че… оня черния… трябва да го обмисля и ако моичкият знае много-много ще прежаля 200 лева, кво пък толкова. 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.