Авторе, авторе…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Иван ИбришимовДържавата да се опре на интелекта, а не на овластени мошеници

Парламентът прие на първо четене промени в закона за авторското и сродните му права, насочени към защита на правата на авторите на музикално-текстови произведения. Така защитата на правата се удължава от 50 на 70 години и т.н. Важно ли е това?

На въпроса отговарям с въпрос: Възможно ли е в България да се появят и израснат компютърни и бизнес гении като Бил Гейтс или Стив Джобс? Категорично не! Защото техните открития ще бъдат откраднати, а фирмите им отнети и „приватизирани” от мутри и политически рекетьори. Америка е велика, защото се крепи на интелекта, а за кражба на права се влиза в затвора!

В България интелектуалната собственост теоретично е защитена, но на практика не е. Краде се всичко – открития, патенти, текстове, музика… Поне 80 процента от публикациите в електронните сайтове, примерно, са „копи – пейст”, но това сякаш се е превърнало в норма… Творци, чиито произведения се излъчват всекидневно по десетки радиостанции и телевизии получават жалки суми от порядъка на няколко десетки лева за авторски права и то след години.

Затова промените в закона са важни, но 100 пъти по – важно е те да се прилагат. За да са защитени авторите, а не мутрите в интелектуалната сфера. И държавата да се опре на интелекта, а не на овластени мошеници.

 

 

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.