Сол Габета: Музикантът е архитект и математик в едно

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Сол Габета: Музикантът е архитект и математик в едноСветовно известната челистка гостува на филхармонията в Дрезден

Тя е определяна като слънцето сред челистите. Това е аржентинската челистка Сол Габета. Родена е през 1981 година, а музиката е в кръвта й. Майка й, и нейният брат също са виртуози. Още 4-годишна тя хваща челото, а на 10 печели първия си конкурс. Година по-късно е стипендиантка на Мадридското висше музикално училище.

По-късно следва в Берлин, а от 2004 година започва световната й кариера с Виенската филхармония. От тогава непрекъснато е на път. Живее и работи в много страни, вече говори шест езика, и понякога се чувства като хамелеон.

Свиренето й представлява нейната философия за силата на музиката. „Не е важно да владееш даден инструмент из основи, или да си музикален и да имаш интелект. Това е смесица от много неща – музикантът е също и математик, и архитект“, казва музикантката за „Дойче Веле“. Според нея човек или се напасва и се опитва да намери един път, и да заобича някак тази култура и да просперираш от това, или човек живее винаги с усещането, че нещо не е постигнал. През 2012 година получава едно чело, което дори носи своето име. „То ми е като бебче, и когато съм на път например със самолета го наричам господин Чело Габета“, разкрива челистката. А господин Чело Габета е на повече от 250 години и е направен от известния италиански цигулар Джовани Батиста Гуаданини. Днес инструментът се оценява на 5 млн. евро.

„Споделям живота си с това чело като с никой друг човек, затова мисля, че е много важно всеки да има нещо свое, без да се страхува, че на следващата сутрин може да не държи в ръцете си повече този инструмент“, казва още Сол Габета. Освен че преподава в Музикалната академия в Базел, днес тя води музикално предаване по Баварското радио. Може да се види на фестивали навсякъде по света и е истинска звезда не само на сцената. Все пак тя си остава един музикант.

 

Свири с едни от най-известните оркестри в света, като например с Датския симфоничен оркестър. Винаги работи и с други световно известни музиканти, като френската пианистка Елен Гримо или цигуларката Патрисия Копачинская. А сега е почетен гост на филхармониците в Дрезден.

 

 

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле“

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.