Как изкуството избави един град от обезлюдяване?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Как изкуството избави един град от обезлюдяване?В края на социализма източногерманският град Хале е заплашен от обезлюдяване. Днес, благодарение на изкуството животът в него постепенно се завръща. Като част от проекта „Изкуството за възраждане на един обезлюден град“десетки художници са изрисували фасадите на стари сгради от времето на соца. Негови двигатели са Данило Хале и Ина Крайзе.

„Преди, тази част от града е била непривлекателна със своята сивота, но днес се радва на голям интерес“, казва Данило. Сега според него Хале е много по-привлекателен. Много хора идват през уикендите да снимат, организират се и групови обиколки за специалисти и студенти. „Това, че изкуството събира толкова много хора, е добре за града, смята Данило. След промените „Фрайинфелде“ се оказала на 60% обезлюдена част на града, Хале пък един от най-обезлюдените градове в Германия.

С помощта на изкуството обаче, това започнало бавно да се променя, и хората се завърнали. Все повече сгради били санирани, а броят на празните жилища намалял на половина. Стартът на проекта е даден преди 4 години. В него се включили 250 художници, които с помощта на 2 500 литра боя трябвало да преобразят облика на 5 000 кв. м фасади на сгради. Мотото на проекта е You can paint (Ти можеш да рисуваш). Последвали още два фестивала, защото нито имало липса на креативни идеи, нито на заети площи. Менди Денкевитц живее от години в квартала, и от 2012-та става пряка свидетелка на настъпващите промени, които намира за нещо прекрасно. Сред настанилите се в старите сгради е и художникът Мартин Шустер, който избира града заради достъпния наем, за да направи свое ателие тук, и така привлича и други творци.

Така мисли и Таня Унгер, избрала също да твори тук.

„Там където може да се прави изкуство, винаги ще идват много художници, които ще се срещат по между си и ще обсъждат нови идеи. И така ще се променя самото изкуство“, смята художничката.

Празното място като пространство за творене, и изкуството като импулс. Следващият проект на Данило и Инга цели да пренесе креативността на творците от стените към земята, като се създаде например площадка за игра на децата, вдъхновена от идеите на творците.

„За нас беше изненада, с колко много обществени ангажименти бе свързана работата ни, и сега има доста хора от квартала, които биха се ангажирали с това, да се пренесе красотата от стените на къщите върху улиците“, казва Данило.

Картините от стените на къщите като първа крачка, или кулиси на случващата се промяна, като метафора на едно изградено от самите жители на Хале пространство за живот. Защо не? Сега вече има достатъчно хора, които да го направят, а най-хубавото е, че има и достатъчно място за това.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.