Мода, която усещаш с докосване

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Дизайнерката Ругиле Гукулиаускайте създава дрехи, които можеш да усетиш с докосване Литовската дизайнерка Ругиле Гукулиаускайте създава една малко необичайна модна колекция от дрехи за онези, които не могат да ги видят, но могат да ги усетят с докосване… за слепи. Основата в дрехите от новата и колекция е усещането за материята и нейните форми. „Създавам дрехи, които общуват с човек посредством вида на материала, от който са изработени.

Всяко едно докосване до тях ти носи определена информация. Моите клиенти не могат да открият света на модата с очите си, а с ръцете си“, казва дизайнерката. Отделните дрехи първо се проектират върху хартия, така че да може да се усети всяка една част от тях чрез натискане. Така онези, които не виждат могат да усетят напълно с докосване и да си представят как ще изглеждат тоалетите още преди да са създадени. Ирма Йогстит е незряща актриса. Тя се опитва за пръв път по този начин да си подбере някоя нова дреха.

 

„Ако виждах, сигурно бих подменила част от гардероба си, но представени по този нов начин дрехите, мога да разбера каква енергия излъчва всяка една част от облеклото“, споделя Ирма.

 

Според нея е достатъчно малко упражнения, за да може всеки човек да почувства цветовете. „Когато си представям зеленото например, си мисля за нещо свежо. Знам какво е да тичаш по зелената морава и да вдъхваш аромата на тревите. За мен цветът е вид опит“, продължава актрисата. Не винаги, когато пазарува сама, може да се довери на съвета на продавачката и така й се налага да връща обратно дрехите, които не са й по мярка, или са с неподходящи цветове.

 

„Хората, които не виждат мислят повече върху това, какви дрехи носят. Ето защо, те само могат да предполагат, а не да си представят подобно на нас, как изглежда облеклото. Точно това искам да им покажа с моята колекция“, казва дизайнерката. Тя се надява, че идеята й може да предизвика интереса на реномирани производители на маркови облекла, които да създадат красиви дрехи за незрящи. Това би направило света по-добър, а хората, които усещат дрехите само с докосване… по-щастливи.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле’

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.