Музикалната биография на една легенда

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бени АндерсонБени Андерсон издава нов албум със стари, но незабравими парчета

В близкото минало той е моторът на една от най-успешните групи, влязла в сърцата на милиони с хитове като Mama mia и You can dance. Днес, Бени Андерсон се връща назад във времето с нов албум, наречен Piano, своеобразна музикална биография на легендарния музикант, включваща стари, но незабравими хитове. След ерата ABBA, Бени Андерсън се утвърждава като музикален продуцент и композитор.

 

Днес продължава да свири на любимото си пиано. Открива любовта към музиката още като дете. Свири първо на акордеон, а после и на пиано. „Когато бях на 6 години имах един малък акордеон. Свирех заедно с баща ми и дядо ми, а през останалото време се упражнявах сам“, спомня си музикантът. ,И така музиката навлязла в живота му. Има свой оркестър, с който изпълнява шведска народна музика.

 

Както е известно, главоломната кариера на четворката от ABBA стартира, след като печели Евровизия през 1974 година. Само за една нощ стават известни по целия свят. Следват осем студийни албума с над 30 хита, които влизат в музикалната история, преди да се разделят през 1982 година. Бени Андерсон е в основата на всичко, пише музиката и аранжира песните, въпреки че не е можел да чете нотите. До днес с музиката на ABBA са продадени почти 4 млн. плочи.

 

„Ние не очаквахме подобен успех. Искахме просто да си вършим добре работата, като вложим цялото време, което имаме. Пишехме музиката и създавахме песните една след друга.За нас всичко беше просто работа“, припомня си славните времена Андерсон.

 

След като ABBA се разделят през 1982 година, Бени Андерсон продължава да твори, да пише музика и да създава мюзикъли. Той е в основата и на мюзикъла по музиката на АББА Mama mia.

 

Piano - музикалната биография на една легендаЗа разлика от времената на ABBA, днес ежедневието за 70-годишния Бени Андерсон е доста по-спокойно. „Спя до когато си поискам. Два пъти седмично спортувам. Първото, което правя сутрин, е разходка с моето куче Каси, тогава отивам в офиса, след това свиря на пиано и се опитвам да композирам нова музика“, разказва Андерсон.

 

Новият му албум, излизащ на пазара днес, включва нови интерпретации на музиката от миналото, която направи него и членовете на ABBA известни по цял свят. „Никога не съм свирил моите стари песни, само джаз композициите и мюзикълите си. Сега си помислих, че трябва да направя един албум само със старите си песни. Един стар човек свири стара музика“, казва Андерсън и продължава: „Когато приключихме с проекта и записахме всички парчета, почувствах този албум като една музикална биография“…

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.