САУДИТСКИ ПРИНЦОВЕ ИНВЕСТИРАТ В ЖИВОПИСТА ВЪПРЕКИ КОРАНА

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

САУДИТСКИ ПРИНЦОВЕ ИНВЕСТИРАТ В ЖИВОПИСТА ВЪПРЕКИ КОРАНА• Купувачът на най-скъпата творба на Леонардо да Винчи е много близък до краля на Саудитска Арабия
• Корана и мюсюлманската религия забраняват да се изобразява не само Бог, но и хората, животните и въобще всякакви живи същества.
Както знаете, картината „Спасителят на света“ (Salvator Mundi) на Леонардо да Винчи на 16 ноември беше продадена за 450,3 милиона долара от аукционната къща Christie’s, на търг, продължил само 19 минути и при първоначална цена от 100 милиона.

Разбра се кой е купувачът.

New York Times обяви като такъв саудитския принц Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Сауд Ал Фархан върху основата на документи, с които редакцията разполага. Аукционната къща е отказала коментар, принцът не отговаря. Той е купил на разсрочено плащане, като последната вноска е 14 май догодина. (58,385,416.65 долара).

„Bloomberg“ съобщи, че платното ще бъде изложено в Абу-Даби – техния Лувър, което вече е потвърдено от музея. Музеят е сред най.-агресивните купувачи на изкуство в последните години и вече разполага с над 600 произведения на изкуството. Официалното му откриване се състоя тези дни. (55 отделни сгради и огромен купол).

Картината беше продадена от предишния й собственик – руския олигарх – мултимилиардер Дмитрий Риболовлев, чиято колекция се оценява на повече от 2 млрд. долара. Платното на Леонардо той е купил навремето за 127.5 млн. долара.

Риболовлев е по-известен като собственик на футболния клуб „Монако“. (в който известно време игра и Бербатов) както и с грандиозния развод с жена му Елена за 4.5 млрд. долара (впоследствие е постигнато съдебно споразумение за малко над 600 млн.). Наскоро името му се забърка в пореден скандал с корупция и подкупи в княжество Монако и според редица медии освен разследването срещу него неофициално му е била посочена и вратата. Сега олигархът се е установил в Лос Анжелос, САЩ.

Риболовлев е онзи, който закупи за 95 млн. долара през 2008 имението Maison de L’Amitie във Флорида, което му продаде Доналд Тръмп.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.