Задкулисните ходове на претендентите за властта

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

В сайтовете се появи информация, че евентуалният победител в парламентарните избори на 5 юли – ГЕРБ, преговаря индиректно с кръгове около лидера на БСП Сергей Станишев за съвместно управление. Всъщност, този вариант е най-малко вероятният резултат от предварителните задкулисни сондажи, които правят политиците и техните финансови и корпоративни партньори. Опорни точки на ранните пазарлъци са:

– очертаваща се тежка загуба на БСП;

– убедителен резултат за ГЕРБ, но недостатъчен да диктува формулата на бъдещото правителство; 

– респектиращ резултат на ДПС, въпреки публичната самоизолация на движението от останалите претенденти за властта;

 

БСП губи, Станишев-еврокомисар?!

Вътрешната, грижливо пазена информация на Позитано 20, показва, че след евроизборите броят на желаещите гласоподаватели да подкрепят БСП е спаднал драстично. Това се дължи на местни противоречия при подреждането на листите (Враца, Варна, Бургас, Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, София – области на други места). Но и разочарованието на част от червения електорат от управлението с ДПС и НДСВ, довело до много негативи за социалистите, също си казва думата. Господарският тон на Доган спрямо съюзниците е следващата причина за гнева на червените. Старите кримки на Позитано са недоволни и от изцяло персонализираната кампания на БСП, насочена единствено върху премиера Станишев. Всичко това се отразява върху публичното поведение и говорене на лидера на БСП.Той е изнервен, допуска грешки в задочния си спор с Бойко Борисов и е уязвим на контраудари на елементарен език.

Станишев готви за себе си и своя верен екип от червени юпита резервна позиция. Разговорите му в Брюксел са за комисарско място – не за Калфин или Кунева, а за него си. Тази тактика се подкрепя и от президента Първанов, който ще се отърве от непослушния Сергей, когото той постави на лидерското място в БСП. Такива приказки витаят из кулоарите на червената централа

 

Герб печели! С кого ще се съюзи?

Декларациите на Бойко Борисов, че или ще управлява сам, или ще остане в опозиция имат чисто предизборно значение – да мобилизират повече подкрепа за неговата партия, смятат наблюдатели. Според тях на ГЕРБ няма да стигнат между 30 и 50 депутатски места, за да формира еднопартийно правителство. Затова са нужни съюзници и те са препоръчани от европейската десница: Синята коалиция и РЗС (с четвърти партньор НДСВ, като компромисен вариант). Първата крачка към формиране на дясна коалиция е направена. Запознати с кухнята на процеса твърдят, че Костов е поставил своите условия и е заявил претенции за председател на парламента. С Яне Янев преговорите щели да са по-трудни, но посредници от Брюксел и Лондон щели да помогнат за спазаряването. При този вариант се сбъдвали всички публични ангажименти на Борисов – да не управлява с БСП, нито с ДПС; Да укрепи десницата, но без Костов в правителството; Да реди ключовите позиции в правителството; Да избира дали да е премиер, или да отстъпи за две години този пост, после да се пребори за президентското място (негова лична мечта). Дори и да излъчи правителство от експерти, дясната коалиция ще запази политическия контрол и квотното разпределение в полза на ГЕРБ.

 

ДПС печели повече от БСП!

Вътрешните прогнози на експертите към централите на БСП и ДПС показват, че разликата между тях ще се стопи до 2-3% предимството за социалистите. Оставайки извън властта, те са големите губещи, защото влиянието им в страната и пред Брюксел ще спадне драстично.Социалистите ще са понесли и всички негативи от ползването на мандата на ДПС, което стовари върху тях цялата отговорност за несполуките в управлението, за корупцията и кражбите,за безработицата и рецесията…

Анализатори пък прогнозират, че ДПС ще влезе в следващия парламент с повече депутати (45-50) и ползвайки регионалната си мрежа, обръчите от фирми и контролирания ресурс, ще бъде първата опозиционна сила срещу новото правителство. При очертаващата се тежка криза, това е печеливша позиция – не само сред мюсюлманите, но и сред българите, чието недоволство през есента се очаква да нарасне взривно. Затова Доган е единственият, който не се пазари преди изборите. Дори и с президента от дълго време не поддържа контакти и диалог, независимо от услугата, която Първанов му направи при създаването на тройната коалиция, коментират социологически шамани.

Остава тежката дума да си каже негово величество избирателят. А доколко ще му стигне акъла и дали ще успее да обърка кръчмарските сметки на тъй наречения ни „политически елит“ – ще разберем утре.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.