Не всичко е мед и масло в София, но няма никакви рискове от фалит на града

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Владимир КаролевСпоред Георги Кадиев, столична община била фалирала. Според международната рейтингова агенция „S&P“ София се характеризира с много строга финансова дисциплина, амбициозна капиталова програма, която се финансира благодарение на повишената събираемост на приходите, и съфинансирането на европейските проекти. А сега де : -) На кого да вярваме…

Коментарът на Кадиев публикуван вчера на страницата му във фейсбук е типичен пример за селективно и произволно боравене с цифри.
Да, около 600 мил лв е дългът на СО, но почти целият дълг е по дългосрочни ниско лихвени инвестиционни заеми (за разширение на метрото, обновление на подвижния състав на градския транспорт, завода за преработка на боклука) от международни финансови институции. И София няма никакви проблеми с обслужването на тези дългосрочни инвестиционни заеми. Нито днес, нито в бъдещето.

Да, задълженията на столичните транспортни фирми са около 100 мил лв, но една основна причина за това са високите оперативни разходи и разходите за поддръжка, които ще намалеят значително след извършващата се подмяна на автобусите, трамваите и тролейбусите. Друга причина за натрупаните загуби в транспорта е ниската цена на билета. Нямам спомени и веднъж да е гласувал Кадиев за увеличение на цената на билета в градския транспорт докато беше общински съветник. А аз съм го предлагал няколко пъти докато бях общински съветник в София.

Да, Топлофикация София има около 630 млн лв задължения, но даже и фирмата да фалира нито 1 лв от тази загуба няма да се покрие от софиянци. Е, ще изгорят с тези суми БЕХ и Булгаргаз, поради което СО трябва бързо да стартира международен конкурс за избор на концесионер с доказан международен опит и налични финансови ресурси, който да рекапитализира и модернизира Топлофикация София. А Георги Кадиев беше известно време в борда на Топлофикация и си спомням, че загубите на фирмата през това време понарастнаха значително…а нямам спомени, да ме е подкрепил когато няколко пъти през периода 2009-2011 предлагах приватизация или концесиониране на Топлофикация София.

Не всичко е мед и масло в София. Но няма никакви рискове от фалит на града. Всеки който твърди обратното или не знае какво говори или как беше….на избори най-много се лъже 🙂

  

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.