Форумът

Switch to desktop

Политика

Моите 5 стотинки към бълнуванията за редовна военна служба

Георги ВеличковНе, няма да досаждам с казармени истории. За това е писано предостатъчно.


Военният историк Виктор Суворов твърди, че максимумът, който може една държава да подържа като армия е 1% от населението и. Над тоя процент не и трябва война и враг, тя сама ще се победи и народът и ще мизерства.


Защото това са стотици хиляди млади, активни мъже, откъснати от икономиката. Вместо да произвеждат, те само консумират и харчат ресурс. Трябва да бъдат хранени, обличани, да им бъдат построени казарми, за офицерите - апартаменти. Харчат бензин, боеприпаси, оръжие, транспорт. С обслужването им са ангажирани други стотици хиляди, които също са откъснати от реалното производство и икономиката на страната.


Това го знаят военните стратези в щабовете на Хитлер и Сталин през 30-те и се чудят каква врътка да направят, че хем да имат големи армии, хем да не тежат като воденичен камък и да разорят държавата.


Решението е - празни дивизии. В СССР се създават стотици такива. Щабове, команден състав, свързки, структура, но без войниците. Скелетът на армиите е готов, при нужда ще мобилизират населението и ще напълнят тия армии с пушечно месо.

 

Реших да видя доколко е съотносимо към днешния ден. Най-голямата армия в света е китайската, около 2 млн. При милиард и кусур население това е под 0.2%. Американската е около 1.5 млн, При население от 300 милиона е към 0.5%. Руската е към 1.2 млн, При население от 150 млн е около 0.8%


Опа - Севернокорейската е 1.1 млн при население към 24 млн, това прави около 5%.


Тия отдавна са се самопобедили.

 

Я да видим къде е България.


В годините на соца, армията ни е 153 хиляди при 8 млн население. Това прави 1.9% Та не ни трябваше външен враг.


Днес армията ни е 35 хиляди при население от 7 млн. Това е 0.5%


Та за какво бълнуват разните "патриотчета", дето жалят по доброто старо време. Още 120 хиляди млади, здрави мъже да бъдат откъснати от икономиката на страната и да виснат на издръжка на данъкоплатеца?


Някой ще каже - малка е армията. Ми малка държава - малка армия. Процентно не е по-малка от тая на САЩ. И затова малките се групират в блокове, защото съединението прави силата, както е казал Ханко Брат.


По-добре малка и професионална, отколкото голяма и наборна.


Професионалната армия се мотивира от парите. На войника му плащат.


А кое ще накара довчерашни ученици и днешни търговци, инженери, лекари, айти специалисти, шофьори или работници от производството да идат за пушечно месо по фронтовете?


Само едно - зверската пропаганда, съчетана с мизерията. Ние сме велики и добри, чуждите са лоши и ни мислят злото, заради тях сме бедни и онеправдани.


Ама тая пропаганда не става да почне като си на 20. Трябва надъхването с омраза да почне от детската градина. И да се лее обилно от всякакви телевизии и медии.


Та който не ги разбира тия прости факти или е тъп и облъчен от пропагандата. Или е папкал в годините на соца от военната копанка.
Нека хейта да започне сега :)

 

ПП. Слагам и една снимчица за цвят. Това не е военно училище. Това е основно училище " Св Св Кирил и Методий"

 

Това е основно училище „Св Св Кирил и Методий”